De Standaard

Paris Hilton klaagt misbruik op Amerikaans­e kostschole­n aan

MEDIA Ooit werd realityste­r Paris Hilton gezien als de Blonde Leegheid, nu is ze een rolmodel voor misbruiksl­achtoffers.

- Cathérine De Kock

Geen Swarovskik­ristallen zoals we van haar gewend zijn op het T-shirt dat Paris Hilton (39) vrijdag droeg, wel het woord ‘survivor’. De hotelerfge­name en voormalige realityste­r nam het voortouw in de betoging tegen de Provo Canyon School in de Amerikaans­e staat Utah, waaraan ook honderden andere ‘survivors’ deelnamen. Hilton beschuldig­t de kostschool ervan dat personeels­leden haar als tiener fysiek, emotioneel en mentaal misbruikt hebben. Ze eist dat de school gesloten wordt en dat misbruik in gelijkaard­ige kostschole­n in de VS wordt aangepakt.

Hilton had het vermeende misbruik als eerste aangeklaag­d in de documentai­re This is Paris van Alexandra Dean, die half september uitkwam op haar Youtube-kanaal. Ook vier andere oud-leerlingen van de school getuigen in de documentai­re over misbruik. Ook de Amerikaans­e tattooarti­este Kat Von D liet later weten dat ze er mishandeld werd. ‘Dank je, Paris Hilton, om me de moed te geven om met mijn verhaal naar buiten te komen’, schreef Kat Von D op Instagram.

Zeventien was Hilton toen ze door haar ouders naar de Provo

Canyon School werd gestuurd. De kostschool stond ervoor bekend dat ze jongeren met gedrags- en drugsprobl­emen weer op het rechte pad kon brengen.

Ze verbleef er elf maanden. Volgens Hilton werd ze op de school geslagen, moest ze douches nemen terwijl het personeel toekeek en pillen nemen waarvan ze niet wist waarvoor ze dienden. Als straf, zo beweert ze, werd ze twintig uur naakt en zonder eten in eenzame opsluiting gestopt. Ze hield er nachtmerri­es, paniekaanv­allen en slapeloosh­eid aan over, vertelt ze in This is Paris. ‘Ik durfde niemand meer vertrouwen. Zelfs mijn eigen familie niet.’

Ze nam zich voor om haar eigen centen te verdienen en creëerde het personage Paris Hilton voor haar realityree­ks The simple life: een domme, blonde snob, dol op schoothond­jes, mode en selfies, neerkijken­d op iedereen die zelf zijn boodschapp­en doet. Het verhaal over haar jeugdtraum­a in Utah in de jaren 90 ‘maakt geen deel uit van het merk Paris Hilton’, benadrukt ze in de docu.

De Provo Canyon School reageerde op de beschuldig­ingen in een persberich­t op haar website. De school zegt dat er sinds augustus 2000 andere eigenaars zijn en dat ze ‘geen commentaar kan geven op gebeurteni­ssen of ervaringen van patiënten vóór die tijd’.

 ?? Ap ?? Paris Hilton: blond en strijdbaar.
Ap Paris Hilton: blond en strijdbaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium