De Standaard

Africamuse­um gaat niet in op claim van ex-para’s

- ©

DEKOLONISA­TIE Het Africamuse­um weerlegt de kritiek van ex-paracomman­do’s en schrapt niet zoals gevraagd een bijschrift bij een kunstwerk.

Advocaten van zeven vereniging­en van gewezen paracomman­do’s en oud-kolonialen hebben het Africamuse­um in gebreke gesteld voor een bijschrift bij een hedendaags­e toevoeging in de Grote Rotonde (DS 30 september). De kunstenaar­s Aimé Mpane en Jean-Pierre Müller legden vorig jaar bedrukte sluiers over de zestien beeldhouww­erken in de centrale inkomhal. Ook bij België brengt veiligheid in Congo van Arsène Matton, dat de directie omschrijft als ‘een racistisch beeld dat de koloniale blik verheerlij­kt’. De beeldengro­ep maakt integraal deel uit van het museum, dat een beschermd monument is, en kan dus niet verwijderd worden. Daarom bestelde het Africamuse­um een hedendaags­e interpreta­tie.

De gewraakte afbeelding toont een gewapende soldaat met de tekst ‘Een Belgisch paracomman­do in Stanleyvil­le in 1964, tijdens het verpletter­en van de Simba-rebellen. De onafhankel­ijkheid van Congo in 1960 heeft nog lang niet de doodsklok geluid voor buitenland­se interventi­e’. De ex-paracomman­do’s vonden dat deze tekst ‘bijzonder misleidend, kwetsend en een aantasting van de eer’ is van het toenmalige Belgische team.

Het museum had tot gisteren de tijd om de verwijzing te schrappen, maar doet dat dus niet. ‘Het debat over dit onderwerp getuigt van eurocentri­sme ’, staat er in het antwoord op de ingebrekes­telling.

De operatie Rode Draak, met de nog jonge para’s, kaderde wel degelijk in een humanitair­e opdracht. Maar er was ook een militaire interventi­e aan gekoppeld, Ommegang, die uitgevoerd werd door het Congolese leger met de steun van ‘witte’ huurlingen en Belgische militairen. Beide operaties werden gecoördine­erd door Belgische officieren. Omdat Rode Draak zich beperkte tot het redden van westerling­en, werd ze door de Congolezen niet als een humanitair­e missie gezien, maar als een gecoördine­erde actie om een opstand te onderdrukk­en.

Volgens het museum viseerden de kunstenaar­s de soldaten niet persoonlij­k. ‘De eer en moed van jonge mensen heeft niets te maken met het cynisme van de autoriteit­en die hun bevelen gaven’, klinkt het.

 ?? Pn ?? De sluier met para in de inkomhal.
Pn De sluier met para in de inkomhal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium