De Standaard

De vrouw die de Jacinda-mania hoopt klein te krijgen

Dat de nieuwe Nieuw-Zeelandse premier een vrouw wordt, staat zo goed als vast. Judith ‘Crusher’ Collins daagt premier Jacinda Ardern uit.

- ©

De Nieuw-Zeelanders trekken zaterdag naar de stembus. Normaal zou dat een maand eerder zijn gebeurd, maar op vraag van de oppositiep­artijen, die amper campagne konden voeren door de coronamaat­regelen, stelde premier Jacinda Ardern de verkiezing­en uit. Volgens de peilingen zal de strijd vooral gaan tussen Labour, de partij van de huidige premier, en de rechtse National Party. Die is met Judith Collins aan haar derde voorzitter sinds mei toe. ‘Het is belangrijk ere te geven wie ere toekomt’, zei Collins over Arderns coronaaanp­ak toen ze voorzitste­r werd. ‘Maar ik zal haar niet laten wegkomen met onzin als het gaat over de economie en het uitvoeren van haar job.’

Wake voor Thatcher

Met ‘Crusher Collins’ hoopt de partij iemand gevonden te hebben die het kan opnemen tegen de populaire Ardern. Ze kreeg haar bijnaam toen ze als minister van Politie de strijd aanging met racende jongeren door hun wagen af te nemen en te crushen.

Terwijl Ardern wel eens de anti-Trump wordt genoemd, wordt Collins vergeleken met de Britse Conservati­eve oud-premier Margaret Thatcher. Zelf bewondert ze de politica zo hard dat ze een wake hield toen

Thatcher in 2013 overleed. Ze ziet haar als de persoon die het meest heeft gedaan voor de heroplevin­g van de Britse economie in de jaren 80.

Zo’n relance heeft ook Nieuw-Zeeland nodig. Hoewel het virus verslagen lijkt in het land, ging dat wel ten koste van de economie, die met 12,2 procent slonk in het tweede kwartaal. Voorts loste Labour een aantal verkiezing­sbeloften niet in, zoals het aanpakken van de huizencris­is, inkomenson­gelijkheid en kinderarmo­ede.

‘Geen liefde en knuffels, wel hoop en een job’

Nu de coronacris­is bedwongen is, zouden de Nieuw-Zeelanders de National Party beter geschikt kunnen vinden om de economie te laten heropleven. In haar campagne zet Collins in op de economie en belooft ze de belastinge­n te verlagen. Op een recente campagnebi­jeenkomst zei ze dat Ardern Nieuw-Zeelanders ‘liefde en een knuffel’ zal geven terwijl haar partij zal instaan voor ‘hoop en een job’.

Collins kreeg haar bijnaam toen ze als minister van Politie de strijd aanging met racende jongeren door hun wagen af te nemen en te crushen

Toch lijkt Collins er niet in te slagen twijfelaar­s, goed voor 13 procent van de bevolking, te overtuigen. In peilingen staat de Labour-partij van Ardern op kop met 47 procent – slechts één zetel verwijderd van de kans om zonder coalitie te regeren. Collins’ National Party volgt met 32 procent. Voorts wil de helft van de Nieuw-Zeelanders Ardern het liefst als premier houden, terwijl nog geen kwart van de bevolking zich kan vinden in Collins als premier.

 ?? Reuters ??
Reuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium