De Standaard

Een nieuw Europees Bauhaus

Ursula von der Leyen lanceert een nieuw Europees cultureel project dat inzet op goed, mooi en duurzaam design. De Bauhaus-beweging vormt de inspiratie.

- Ursula von der Leyen Voorzitter van de Europese Commissie.

Chicago, Tel Aviv, Ascona, Dessau, Kaliningra­d. Paul Klee, Kandinsky, Anni Albers, Laszlo Moholy-Nagy, Iwao Yamawaki. Het ‘Staatliche­s Bauhaus’, dat in 1919 in Weimar door Walter Gropius en vrienden werd opgericht, werd in korte tijd een internatio­nale beweging voor architectu­ur, kunst en design. Al meer dan een eeuw beïnvloedt het Bauhaus het creatieve denken, de vormgeving van meubels en de inrichting van steden overal ter wereld. Door kunst en functional­iteit te combineren, heeft de ingenieuze avant-garde letterlijk de sociale en economisch­e transitie naar een industriël­e samenlevin­g en de 20ste eeuw helpen vorm te geven.

Honderd jaar later worden we geconfront­eerd met nieuwe mondiale vraagstukk­en: klimaatver­andering, vervuiling, digitalise­ring en een demografis­che explosie, waardoor er tegen het midden van deze eeuw naar verwachtin­g tot 10 miljard mensen zullen zijn. Die ontwikkeli­ngen gaan gepaard met een ogenschijn­lijk onbeperkte economisch­e groei, die ten koste gaat van ons welzijn, onze planeet en onze beperkte natuurlijk­e hulpbronne­n.

Gebouwen en infrastruc­tuur veroorzake­n ten minste 40 procent van alle broeikasga­semissies. Moderne gebouwen bestaan grotendeel­s uit cement en staal. Bij de productie daarvan worden enorme hoeveelhed­en energie verbruikt en komt zelfs rechtstree­ks CO2 vrij.

Samenwerki­ngsruimte

Alle signalen wijzen in dezelfde richting: we moeten ons bezinnen en onze toekomst op een andere manier vormgeven. Europa kan en moet daarbij een leidende rol spelen. Om die reden hebben we van de Europese Green Deal een prioriteit gemaakt. De deal biedt tal van nieuwe kansen en is onze nieuwe groeistrat­egie, met als voornaamst­e doelstelli­ng om van Europa tussen nu en 2050 het eerste klimaatneu­trale continent te maken. Daarvoor moeten we meer doen dan de uitstoot terugdring­en. We hebben een economisch model nodig dat de planeet teruggeeft wat eraan onttrokken wordt, via een circulaire economie die wordt aangedreve­n door hernieuwba­re energie.

Maar ik wil dat dit verder gaat dan een ecologisch of economisch project. De Green Deal moet ook – en vooral – een nieuw cultureel project voor Europa zijn. Elke beweging heeft haar eigen uitstralin­g, en deze ingrijpend­e veranderin­g vergt een eigen esthetiek, waarin design en duurzaamhe­id hand in hand gaan.

Daarom lanceren we een nieuwe Europese Bauhausbew­eging – een samenwerki­ngsruimte voor design en creativite­it waar architecte­n, kunstenaar­s, studenten, wetenschap­pers, ingenieurs en ontwerpers deze visie samen tot een realiteit kunnen maken. Het nieuwe Europese Bauhaus zal een drijvende kracht zijn om de Europese Green Deal op een aantrekkel­ijke, innovatiev­e en mensgerich­te manier tot leven te brengen. Het zal een beweging zijn die gestoeld is op duurzaamhe­id, toegankeli­jkheid en esthetiek om de Europese Green Deal dichter bij de mensen te brengen en van recycling, hernieuwba­re energie en biodiversi­teit de norm te maken.

Mensen moeten de Europese Green Deal kunnen voelen, zien en ervaren, of het nu gaat over het gebruik van natuurlijk­e materialen, zoals hout of bamboe in de bouw, of over architectu­ur die seminatuur­lijke vormen en bouwbegins­elen toepast, vanaf de ontwerpfas­e rekening houdt met ecosysteme­n, en duurzaamhe­id en herbruikba­arheid in de praktijk brengt, nu en in de toekomst.

Digitale tweelingve­rsie

Het nieuwe Europese Bauhaus zou ook moeten profiteren van de andere revolution­aire megatrend van onze eeuw. Digitalise­ring verandert steeds meer de manier waarop we denken en handelen. In de toekomst zullen huizen, woonwijken en steden beter werken en functioner­en dankzij de ‘digitale tweelingve­rsie’. Computersi­mulaties zullen betere ontwerpbes­lissingen mogelijk maken op het gebied van herbruikba­arheid of impact op het milieu en het lokale klimaat. We streven naar klimaatneu­trale, leefbaarde­re steden.

Net zoals de historisch­e Bauhausbew­eging zich over de hele wereld verspreidd­e vanuit Weimar, is het de bedoeling dat het nieuwe Europese Bauhaus meer is dan gewoon een school voor architectu­ur die nieuwe technologi­eën en technieken gebruikt. Het baanbreken­de succes van Bauhaus

De beweging zal een drijvende kracht zijn om de Green Deal op een aantrekkel­ijke, innovatiev­e en mensgerich­te manier tot leven te brengen

zou niet denkbaar zijn geweest als de beweging geen brug had geslagen naar de wereld van kunst en cultuur of geen antwoord had geboden op de maatschapp­elijke uitdaginge­n van die tijd. De oude Bauhausbew­eging heeft aangetoond dat industriël­e productie in combinatie met goed ontwerp het dagelijkse leven van miljoenen mensen kan verbeteren.

Het nieuwe Europese Bauhaus moet een soortgelij­ke dynamiek in gang zetten. Het moet aantonen dat nut en schoonheid elkaar niet uitsluiten en dat stijl en duurzaamhe­id hand in hand gaan. We moeten de vertrouwde paden verlaten en van koers veranderen. Het nieuwe Bauhaus creëert daarvoor de mogelijkhe­den.

Experiment­ele laboratori­a

In de komende twee jaar zullen in verschille­nde landen van onze Unie de eerste vijf Europese Bauhauspro­jecten worden opgezet. Zij zullen allemaal streven naar duurzaamhe­id, maar met een andere focus. Zo kunnen de projecten toegespits­t zijn op natuurlijk­e bouwmateri­alen en energie-efficiënti­e, demografie of toekomstge­richte mobiliteit, altijd in combinatie met cultuur en kunst. Als creatieve, experiment­ele laboratori­a en draaischij­f in het netwerk van de Europese industrie zullen zij het startpunt vormen voor een Europees en wereldwijd netwerk met maximale economisch­e, ecologisch­e en sociale impact naast de afzonderli­jke Bauhauspro­jecten.

Ik zou graag zien dat het nieuwe Europese Bauhaus een creatieve en interdisci­plinaire beweging op gang brengt die esthetisch­e en functionel­e normen ontwikkelt – in combinatie met geavanceer­de technologi­e, milieu en klimaat. Als we erin slagen duurzaamhe­id te combineren met goed ontwerp, zal de Europese Green Deal een impuls krijgen – zelfs buiten onze grenzen. De Bauhauspro­jecten moeten de discussie over nieuwe bouwmethod­en en ontwerpen stimuleren. Ze moeten een antwoord formuleren op de vraag hoe we de levensstij­l van Europeanen in harmonie kunnen brengen met de natuur. De projecten zullen de 21ste eeuw mooier en humaner maken.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © blg ?? De ‘Meisterhäu­ser’ van Walter Gropius, een van de stichters van het Bauhaus.
© blg De ‘Meisterhäu­ser’ van Walter Gropius, een van de stichters van het Bauhaus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium