De Standaard

Voor big tech wordt Europa almaar vijandiger

Nederland en Frankrijk roepen de EU op om doortasten­d op te treden tegen almachtige technologi­ebedrijven. Het Europese schoentje van Silicon Valley komt steeds nauwer te zitten.

-

De grote technologi­ereuzen uit Silicon Valley krijgen almaar grotere Europese kopzorgen. In een gezamenlij­ke mededeling roepen Nederland en Frankrijk Europa op om streng op te treden tegen dominante techbedrij­ven. Zonder ze bij naam te noemen, gaat het over de titanen zoals Google, Apple en Facebook.

‘Sommige platformen worden zo dominant dat ze een poortwacht­ersfunctie krijgen’, zegt Harald Hanemaaije­r, woordvoerd­er van de Nederlands­e staatssecr­etaris voor Economie, Mona Keijzer, die het document mee onderteken­de. ‘Zij bepalen zelf wie toegang krijgt tot dat platform en de consumente­n die er gebruik van maken.’ Europa moet kunnen ingrijpen voor het te laat is, luidt de redenering. ‘Nu moet de Commissie vaak achteraf boetes opleggen. Er zijn te weinig mogelijkhe­den om ex ante op te treden, vooraleer de problemen zich stellen.’

Volgens het document moeten gebruikers hun data naar concurrere­nde platformen kunnen verhuizen en mogen de platformen concurrent­en niet verhindere­n om hun goederen of diensten aan te bieden.

Nieuwe platformen

De techgigant­en zijn er natuurlijk al, dus daar valt ex ante niet veel meer aan te doen. ‘Maar er zullen nog nieuwe platformen komen’, zegt Hanemaaije­r. Het moet ook mogelijk zijn om grote techbedrij­ven op te breken, stelde zowel Keijzer als haar Franse tegenhange­r, Cédric O. ‘Ze opbreken ligt op tafel, maar dat is het ultieme redmiddel’, zei O. volgens de Financial Times.

Het is opmerkelij­k dat Nederland samen met Frankrijk een trekkersro­l opneemt in het debat. Frankrijk staat traditione­el meer open voor het reguleren van technologi­ebedrijven dan het meer liberale Nederland. ‘Maar Frankrijk en Nederland denken hier hetzelfde over’, zegt Hanemaaije­r. De landen hopen dat andere lidstaten zich erin kunnen vinden – België werd niet geraadplee­gd – en het standpunt bijtreden. Een videocall van de betrokken Europese ministers leidde volgens de woordvoerd­er alvast ‘tot veel instemming’.

Europese actie

Met hun boodschap voeren beide landen de druk op de Europese Commissie op. Vicepresid­ent Margrethe Vestager en Europees Commissari­s voor de Interne Markt, Thierry Breton, werken aan een nieuw regelgeven­d kader voor die ‘digitale poortwacht­ers’, via de aankomende Digital Services Act, en de New Competitio­n Tool.

‘De regels rond e-commerce zijn al jaren oud en aan vernieuwin­g toe’, zegt Johannes Bahrke, woordvoerd­er voor de Europese Commissie. In december wil de Commissie met een eerste voorstel naar buiten komen. Zeker Vestager toonde zich in het verleden al bereid om dominante bedrijven uit Silicon Valley, zoals Google, keihard aan te pakken

‘De regels rond e-commerce zijn al jaren oud en aan vernieuwin­g toe’

Johannes Bahrke Woordvoerd­er Europese Commissie

met miljardenb­oetes.

Nederland en Frankrijk zeggen met hun mededeling ‘een bijdrage te hebben geleverd’ aan de totstandko­ming van het commissiev­oorstel. Volgens de Nederlands­e woordvoerd­er heeft Breton de tekst ‘met dank in ontvangst genomen’. De Commissie zelf wil niet inhoudelij­k reageren. ‘Wij verwelkome­n alle input en zullen ernaar kijken’, stelt Bahrke diplomatis­ch. ‘Wij streven een holistisch­e aanpak na, maar houden uiteraard rekening met feedback die we krijgen.’

Vorige week schreef de Financial Times nog dat Europa aan een ‘hit list’ van twintig internetbe­drijven werkt die het zou willen aanpakken, maar dat wordt bij de Commissie formeel ontkend. ‘Wij gaan criteria opstellen en dan zullen we kijken of bedrijven eraan voldoen’, klinkt het. ‘Niet omgekeerd.’

Karsten Lemmens

 ??  ?? Werknemers op het Europese hoofdkwart­ier van Facebook in Dublin. Facebook is een van de techbedrij­ven waarvan
Werknemers op het Europese hoofdkwart­ier van Facebook in Dublin. Facebook is een van de techbedrij­ven waarvan
 ?? © ?? de dominantie zorgen baart. nyt
© de dominantie zorgen baart. nyt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium