De Standaard

Gewaarschu­wde burgers tellen voor twee

- Bart Brinckman

Wie Coronalert gebruikt, krijgt de exponentië­le stijging van het aantal besmetting­en meteen op het scherm. Er bestaan geen verzachten­de omstandigh­eden meer. Elk optimisme klinkt misplaatst. De passage van premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (SP.A) in de Kamer gisteren klonk als een prelude voor de pijnlijke communicat­ie straks, tegen de avondjourn­aals. Ze waarschuwd­en de burgers, die tellen meteen voor twee.

De introducti­e van een ‘barometer’ wordt het sluitstuk van het beleid. Vijf risiconive­aus omschrijve­n het woekerende virus, elk niveau gaat gepaard met een rist vooraf afgelijnde maatregele­n. De voorspelle­nde waarde biedt perspectie­f, dat vergemakke­lijkt het naleven en handhaven van opgelegde regels. De eenvoud versterkt de motivatie bij de burgers. Tenminste, dat wordt gehoopt.

Beter laat dan nooit, maar de timing is ongelukkig. De introducti­e komt op een crisismome­nt. Het vergroot de kans dat er moet worden bijgestuur­d, waardoor het opzet verzwakt. Dat lot is de Vlaamse kleurencod­es voor onderwijs beschoren. Eigenlijk moet er worden geschakeld van geel naar oranje, maar bevoegd minister Ben Weyts schikt zich, terecht, niet naar de gevolgen (minder onderwijs in de scholen). Dat maakt het systeem zinloos.

Het valt te verwachten dat er zo hoog mogelijk wordt ingezet, net geen herhaling van de lockdown. Exploderen­de cijfers veroorzake­n onrust en voeden een kakofonie van goedbedoel­de voorstelle­n. Improvisat­ie dient het beleid niet. Het vergt moed om een streng maar helder antwoord te formuleren. Het vergt nog meer moed om nadien in een mediastorm de kalmte te bewaren. De cijfers dalen niet meteen, eerst topt de stijging af.

De regels naleven is ieders verantwoor­delijkheid. Ook het beleid kan het zich niet veroorlove­n om steken te laten vallen. Daarom moet het verder dringend bijkomende inspanning­en leveren om de testcapaci­teit op te schalen en de bronopspor­ing te optimalise­ren.

Om diverse redenen voelen de maatregele­n onrechtvaa­rdig aan. De nood aan eenvoud laat weinig differenti­atie toe, dat vloekt met de complexite­it van de samenlevin­g. Het verleidt cynici tot het uitventen van tegenstrij­dige maar uitlegbare situaties. Laat ons daarvoor potdoof blijven. De middelen heiligen een driedelig, onbetwistb­aar doel: scholen openhouden, bedrijven laten functioner­en en ziekenhuiz­en toelaten om elke burger alle noodzakeli­jke zorg te bieden.

Beter laat dan nooit, maar de timing van de barometer is ongelukkig

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium