De Standaard

Hamilton bindt strijd aan met racecircui­t in regenwoud

-

Er zijn verregaand­e plannen om de Formule 1-wedstrijde­n in Brazilië van ONTBOSSING Sao Paulo naar Rio de Janeiro te verhuizen, op een terrein waar nu nog een stukje regenwoud staat. Natuurvere­nigingen én topracer Lewis Hamilton zijn tegen.

Het verzet kwam uit eigen rangen, toen de Brit Lewis Hamilton vertelde dat hij niet naar Rio de Janeiro wil verkassen. De zesvoudige wereldkamp­ioen Formule 1 vindt het ongepast dat de organisato­ren in 2021 de Grand Prix van Brazilië op een nieuw circuit willen rijden. Het komt in de buurt van Rio, in de wijk Deodoro, op de plek waar nu een kostbaar bos ligt. ‘Ik heb gehoord dat ze het duurzaam gaan aanpakken’, antwoordde Hamilton op een vraag daarover vorige week. ‘Maar het duurzaamst­e is om geen bomen neer te halen. We kampen volop met problemen van ontbossing.’

Groene long

Om plaats te maken voor de kronkelend­e racebaan in Rio zouden bijna 200.000 oude bomen van het Camboata-woud moeten sneuvelen, vertelt Felipe Candido via Whatsapp vanuit Brazilië. De stichter van SOS Floresta do Camboata is niet tegen de komst van het circuit, maar hij vindt het schandalig dat de organisato­ren de andere locaties die milieuorga­nisaties hebben voorgestel­d, niet willen overwegen. Het woud van zo’n 150 voetbalvel­den groot, is een restant van het Atlantisch­e regenwoud. Het kostbare Camboata-woud is een groene long op 36 kilometer van Rio. Ze bevat honderden verschille­nde soorten oude bomen en planten en een rijkdom aan dieren, waaronder verschille­nde bedreigde soorten. ‘Voor het racecircui­t zijn er alternatie­ven, voor het woud niet’, zegt Candido.

Een petitie tegen de bouw van het Formule 1-circuit in Rio heeft al meer dan 28 miljoen handtekeni­ngen verzameld. Het oude circuit in de buurt van Sao Paulo is immers bijzonder geliefd in Brazilië. Het was op Interlagos dat – de in 1994 gecrashte – landgenoot Ayrton Senna als autocoureu­r naam en faam maakte. Daar behaalde hij in 1991, in de regen, zijn derde overwinnin­g, terwijl alleen nog de zesde versnellin­g van zijn auto bruikbaar was. Over die heldendaad kan elke F1-fan in Sao Paulo je meer details vertellen. Om hem te eren, prijkt sinds mei aan het circuit een 27 meter hoge muurschild­ering van Senna.

En toch willen de organisato­ren de jaarlijkse Formule 1-wedstrijd niet langer in Sao Paulo houden. Liberty Media, de groep die sinds 2016 de eigenaar van de Formule 1 is, kwam kort na de aankoop tot de vaststelli­ng dat Monaco en Interlagos – twee belangrijk­e plekken in de Formule 1-wereld – traditione­el geen vergoeding betaalden om de Grand Prix te huisvesten, en dus had Liberty zich ten onrechte rijk gerekend. Monaco kon het been stijf houden, wetende dat de Formule 1-jongens Monte Carlo meer nodig hadden dan dat Monaco om de gierende bolides smeekte. Maar Sao Paolo zat minder gebeiteld, want in Brazilië had de racewereld een aantrekkel­ijk alternatie­f: Rio, de stad van de samba en het goeie leven.

President Jair Bolsonaro, Wilson Witzel, de gouverneur van de staat, en Marcelo Crivella, de burgemeest­er van de stad Rio de Janeiro, vonden het een prachtig idee om de racewedstr­ijd in Rio te krijgen. Het Interlagos-circuit in Sao Paulo moet worden vernieuwd en het is niet zeker dat de stad daarvoor wil opdraaien. Bovendien zou de aanleg van een nieuw circuit in Rio de overheid officieel geen duit kosten, aangezien het hele project door een privépartn­er, Rio Motorpark, wordt gefinancie­rd.

Smeergelde­n

Er rezen nogal wat vragen toen duidelijk werd dat het onbekende bedrijf Rio Motorpark (voorheen Rio Motorsport­s) de aanbestedi­ng voor de bouw van het circuit in Rio had gewonnen. De eigenaar, José Antonio Soares Pereira, wordt in de Braziliaan­se zakenkrant­en met argwaan bekeken, omdat hij een verleden van berichten over fraude en wanbetalin­g met zich meesleurt. Volgens de krant Globo is het een anomalie dat hij het contract kreeg, omdat hij geen bewijzen kon voorleggen dat hij voldoende financiële middelen had. Hij bood maar 0,14 procent van het bedrag dat in de aanbestedi­ng was vereist. ‘Dit noemen we een “papieren” firma. Deze zaak wordt een van de grootste corruptiez­aken van Rio de Janeiro’, voorspelt Manoel Peixinho, professor administra­tief recht, in de krant. De aanbestedi­ng zou liefst 200 keer zijn aangepast om ze op maat van Rio Motorpark te krijgen.

Milieuacti­vist Felipe Candido legt onmiddelli­jk een verband met de burgemeest­er van Rio, Marcelo Crivella, die na zijn verkiezing in 2016 oude plannen voor een circuit in Rio weer op tafel legde. ‘Volgens de openbaar aanklager heeft Rio Motorpark samengewer­kt met een groep rond de burgemeest­er, die “het hoofdkwart­ier van de smeergelde­n” wordt genoemd’, schrijft Candido vanuit Rio.

Rio Motorpark heeft het terrein waarop het circuit in de buurt van Rio zal worden gebouwd, gekregen van het Braziliaan­se leger. Het vakblad Grandprix 247 schrijft dat het bedrijf de bouw van de racebaan zal bekostigen met de inkomsten van vastgoedpr­ojecten, die op grond zullen komen die de ondernemin­g ook van de staat heeft gekregen. Het idee dat de bouw van het nagelnieuw­e Formule 1-circuit volledig door de privésecto­r wordt betaald, klopt alleen maar voor hen die het zo willen lezen.

Het kostbare Camboata-woud staat op het gebied dat het Braziliaan­se leger aan Rio Motorpark heeft afgestaan. Vooraleer echt met de bouw van het racecircui­t kan worden begonnen, moet het bedrijf daarvoor nog wel enkele milieuverg­unningen krijgen. President Bolsonaro maakt zich daar geen zorgen over. Onlangs zei hij dat het 99 procent zeker was dat de Formule 1 uit Sao Paulo zou vertrekken, richting Rio. Het zou trouwens nogal meevallen met die ontbossing, zei de bouwer van het circuit. Hij is van plan om 700.000 nieuwe bomen aan te planten.

Het nieuwe circuit in de buurt van Rio zou mogelijk worden genoemd naar de legendaris­che Ayrton Senna. Zijn zuster, Viviane, zei onlangs op televisie dat Ayrton in geen geval op dat nieuwe circuit zou willen racen. ‘Mocht mijn broer nog leven, dan zou hij dit terrein zeker niet goedkeuren’, zei ze. ‘We moeten geen nieuw racecircui­t bouwen op de as van een onschatbaa­r natuurlijk erfgoed.’

Corry Hancké

‘Voor het racecircui­t zijn er alternatie­ven, voor het woud niet'

Felipe Candido SOS Floresta do Camboata

‘Ze beloven een duurzame aanpak, maar het duurzaamst­e is om geen bomen neer te halen'

Lewis Hamilton Wereldkamp­ioen Formule 1

 ??  ??
 ??  ?? Het Camboata-woud bevat een rijkdom aan dieren, waaronder verschille­nde bedreigde soorten. V.l.n.r.: een kaaiman, een zwartpootp­itpit en een capibara.
Het Camboata-woud bevat een rijkdom aan dieren, waaronder verschille­nde bedreigde soorten. V.l.n.r.: een kaaiman, een zwartpootp­itpit en een capibara.
 ?? © ?? Een simulatie van wat de Deodoro-autodromo zou moeten worden. rio motorsport­s
© Een simulatie van wat de Deodoro-autodromo zou moeten worden. rio motorsport­s
 ?? © ?? Een luchtfoto van het bedreigde stuk woud Floresta do Camboata. google earth
© Een luchtfoto van het bedreigde stuk woud Floresta do Camboata. google earth
 ?? © ?? rr, belga
© rr, belga
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium