De Standaard

‘Wij zijn geen doetjes, maar het is ook geen pv-wedstrijdj­e’

- Sarah Vankerssch­aever

CORONAREGE­LS Brussels korpschef Michel Goovaerts reageert op de kritiek als zouden zijn politiemen­sen te laks optreden tegen ‘corona-overtreder­s’.

Er hangen donkere wolken boven Brussel: de hoofdstad kleurt bloedrood op de coronakaar­t. De maatregele­n zijn ernaar: de voorbije week waren die in het Brussels Gewest strenger dan in de rest van het land.

De meest zichtbare daarvan is ongetwijfe­ld de sluiting van cafés en bars. Desondanks blijkt uit cijfers van Dirco (politiedir­ecteur-coordinati­e) dat de Brusselse politie weinig pv’s uitschrijf­t om de coronarege­ls te handhaven (DS 15 oktober). ‘De vermelde cijfers van Dirco waren onvolledig’, weerlegt Michel Goovaerts. Hij is de vicevoorzi­tter van de vaste commissie van de lokale politie.

Eerst sensibilis­eren

‘Het aantal ligt rond de tachtig pv’s voor Brussel Hoofdstad Elsene alleen. Maar vooral: telkens als er nieuwe maatregele­n ingaan, zetten we de eerste dagen in op sensibilis­ering. Veel mensen kennen de nieuwe maatregele­n niet goed en het is ook onze taak om hen daarop te wijzen. Bij herhaalde inbreuken of een pertinente weigering om de maatregele­n op te volgen, bestraffen we uiteraard. We zijn geen doetjes, maar we maken er ook geen pv-wedstrijd van. Gezond verstand primeert, al beseffen we dat iedereen een andere definitie van gezond verstand hanteert.’

Goovaerts geeft wel te kennen dat het Brusselse parket moeite begint te krijgen om de pv’s te verwerken. ‘Het water staat hen aan de lippen. We hopen dat het toch nog mogelijk wordt om via GAS-boetes te bestraffen.’ Lees het uitgebreid­e interview met Michel Goovaerts op dS Online, net als de reportage ‘Op stap met de covidpatro­uille’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium