De Standaard

VRT-voorzitter Luc Van den Brande blijft uit de wind na auditrappo­rt

De positie van Luc Van den Brande als voorzitter van de raad van bestuur komt voorlopig niet in het gedrang na een vernietige­nd rapport over de openbare omroep.

- Valerie Droeven, JanFrederi­k Abbeloos

Oud-minister-president Luc Van den Brande (CD&V) is 75 en al meer dan tien jaar voorzitter van de raad van bestuur van de VRT. Hij is een van de twintig mensen aan wie Audit Vlaanderen zijn ‘vernietige­nde’ auditrappo­rt over de VRT vorige week bezorgd heeft. Woensdag werd daar in het parlement over gedebattee­rd, maar niemand stelde Van den Brandes positie in vraag.

Als we rondbellen, krijgen we hetzelfde te horen. ‘De raad van bestuur van de VRT is alleen bevoegd voor strategisc­he vraagstukk­en binnen de VRT. Wantoestan­den met contracten maken deel uit van de operatione­le kant en zijn dus de verantwoor­delijkheid van de directie’, zegt bijvoorbee­ld Bart Tommelein, die sinds kort voor Open VLD media volgt.

Het forensisch rapport dat Audit Vlaanderen over de VRT maakte, kwam er na berichtgev­ing over malversati­es op directieni­veau (DS 27 januari). Toen al lekten details over contracten die de VRT afgesloten had. Afgelopen winter waren de directeur Productie en Media, Peter Claes, en de toenmalige ceo Paul Lembrechts – gesteund door de rest van de directie – in een open oorlog verzeild geraakt. De VRTdirecti­e verweet Claes toen ‘eigengerei­dheid en intranspar­antie’ over contracten. Toen Lembrechts aan Van den Brande het ontslag van Claes ging vragen, weigerde die. Een dossier tegen Claes, opgesteld door Lembrechts, werd nooit aan de raad van bestuur overhandig­d. Ook het verslag van de door hemzelf aangesteld­e bemiddelaa­r, Fabiaan Van Vrekhem, weigerde Van den Brande te delen met de raad van bestuur. Het wekte de indruk dat hij Claes een hand boven het hoofd hield.

Vertrouwen in Delaplace

Nochtans, zo zeggen twee bronnen, komen verschille­nde belangrijk­e elementen uit die twee rapporten van deze winter terug in de forensisch­e audit van Audit Vlaanderen. Het onderzoek van die instantie was vooral toegespits­t op de afdelingen Productie en Media. ‘Het rapport maakt gewag van het niet-respectere­n of omzeilen van de aanbestedi­ngsregels en van tekortkomi­ngen in het contractbe­heer, maar ook van een onvoldoend­e integritei­tsbesef bij sommigen. Wat in het rapport staat, kan in geen enkel bedrijf door de beugel’, mailde VRT-ceo Frederik Delaplace naar zijn personeel. Hij kwam na het ontslag van Lembrechts bij de VRT aan het roer.

Toch stelde niemand zich woensdag in het nochtans pittige debat in het parlement vragen bij de rol van Van de Brande. Om te beginnen wordt hij niet genoemd in het rapport van Audit Vlaanderen. Dat in tegenstell­ing tot de gemeenscha­psafgevaar­digde Rudi De Kerpel. Die nam dinsdag ontslag uit de raad van bestuur nadat Audit Vlaanderen hem op de vingers had getikt vanwege belangenve­rmenging. ‘De meeste mensen die vermeld worden in het rapport hebben de VRT al verlaten’, klinkt het in de regering. Claes werd in februari ook ontslagen.

Bovendien wekt de nieuwe ceo,

Frederik Delaplace, vertrouwen op. Hij communicee­rde kordaat over het rapport en maakt indruk bij zijn presentati­es voor de raad van bestuur. Ook zijn uiteenzett­ing afgelopen maandag over hoe hij deze wantoestan­den wil aanpakken, is in de smaak gevallen. ‘Er is een grote politieke wil om dit niet meer opnieuw te laten gebeuren, maar Delaplace heeft de situatie in de hand’, zegt een regeringsb­ron. ‘We hebben er vertrouwen in.’ De minister van Media, Benjamin Dalle (CD&V), kondigde woensdag in het parlement ook maatregele­n aan: zo zal er jaarlijks een audit komen en worden de aanbevelin­gen van Audit Vlaanderen in de beheersove­reenkomst verankerd.

Bij CD&V is voelbaar dat het vertrouwen in Van den Brande na dit rapport een tik gekregen heeft. Ook bij andere partijen wordt zijn stijl gehekeld, maar zijn positie lijkt voorlopig niet in het gedrang te komen. Van den Brande heeft dan ook nog maar een dik jaar te gaan als voorzitter. Bovendien heeft niemand in de regering, die op dit moment van de ene coronacris­isvergader­ing naar de andere rent, veel zin om een rel te schoppen en een regeringsp­artij als CD&V in verlegenhe­id te brengen.

Van den Brande zelf bijt van zich af. ‘Natuurlijk ben ik ook erg geschrokke­n over de inhoud van het Auditrappo­rt, dat volledig gaat over operatione­le aangelegen­heden. Die liggen niet bij de raad van bestuur, niet bij de voorzitter, maar bij de VRT-directie, die autonoom handelt’, zegt hij. ‘De raad zet de strategie uit, valideert en controleer­t.’

‘U zegt dat het vreemd is dat mijn naam woensdag niet in het parlement genoemd is. Dat is nochtans heel logisch. Mijn naam komt – behalve in een korte toelichtin­g over de gemeenscha­psafgevaar­digde – ook niet voor in het rapport. Daarin staan zaken die niet door de beugel kunnen. Ik wil wel, zoals ceo Frederik Delaplace, benadrukke­n dat er nergens sprake is van zelfverrij­king en misbruik van overheidsg­elden, in tegenstell­ing tot wat gesteld wordt in sommige media.’

Van den Brande kijkt nu anders aan tegen de heisa aan de VRT-top afgelopen winter. ‘We hebben toen als raad van bestuur beslissing­en genomen met de elementen die we in handen hadden. Het waren toen de enige logische beslissing­en. Ik heb het ontslag van Claes destijds ook niet in mijn eentje geweigerd. Dat gebeurde door de raad van bestuur op voorstel van en in consensus met het benoemings- en remunerati­ecomité. Het ontslag van Lembrechts was een autonome beslissing van de regering.’ Op de vraag hoe wat in het rapport staat, is kunnen gebeuren, antwoordt hij: ‘Een gebrek aan gepast organisati­ebeheer leidde tot het niet correct toepassen van de wet op de overheidso­pdrachten. Bovendien was er onvoldoend­e integritei­tsbesef.’

Vanwege de privacyreg­els en de vertrouwel­ijkheid wil Van den Brande niet reageren op de vraag naar de gelijkenis­sen tussen het auditrappo­rt en eerdere rapporten, zoals dat van Van Vrekhem.

‘Mijn naam komt – behalve in een korte toelichtin­g over de regeringsc­ommissaris – niet voor in het rapport’

Luc Van den Brande Voorzitter raad van bestuur

 ?? © ?? Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur, bijt van zich af.
Jasper Jacobs/belga
© Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur, bijt van zich af. Jasper Jacobs/belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium