De Standaard

De Croo sluit zich (nog) niet aan bij klimaatkop­groep

- Bart Beirlant

Omdat er nog geen overleg was met de regio’s, schaart EUROPESE TOP België zich niet achter de oproep van elf lidstaten om de uitstoot van broeikasga­ssen tegen 2030 met 55 procent terug te dringen.

‘Voor kersvers premier Alexander De Croo is dit het uitgelezen moment om te tonen dat het zijn regering menens is om de Belgische uitstoot tegen 2030 met minstens 55 procent te verlagen.’ Die oproep lanceerde Greenpeace aan de vooravond van de Europese top, waar de 27 leiders zich gisteren bogen over een ambitieuze tussentijd­se doelstelli­ng in 2030 om in 2050 klimaatneu­traal te kunnen worden.

Hoewel de ecologiste­n deel uitmaken van de nieuwe regering, zette De Croo zijn handtekeni­ng niet onder een verklaring van elf collega’s uit Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Ierland, Letland, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje en Zweden. Zij scharen zich achter het voorstel van de Europese Commissie om de uitstoot van broeikasga­ssen tegen 2030 met minstens 55 procent te vermindere­n tegenover 1990.

Merkel steunt kopgroep

‘We zullen de huidige doelstelli­ng voor 2030 (40 procent, red.) ruim overschrij­den. Tegen die achtergron­d zijn belangrijk­e verminderi­ngen noodzakeli­jk én mogelijk’, schrijft het elftal. ‘Het pad naar klimaatneu­traliteit leidt tot duurzame groei, nieuwe groene jobs, meer innovatie en concurrent­iekracht op wereldvlak.’ Bij haar aankomst in het Europa-gebouw onderschre­ef ook de Duitse kanselier Angela Merkel de 55 procent.

‘Er is op dit moment nog geen overeenste­mming tussen de federale regering en de deelstaten over die doelstelli­ng’, zo verklaart vicepremie­r Petra De Sutter (Groen) de Belgische houding. ‘Maar de intentie staat in het regeerakko­ord. We zullen er dus werk van maken.’ De Croo wilde geen olie op het vuur gooien door de verklaring van de elf mee te onderteken­en en vooruit te lopen op het overleg met de regio’s.

Het is geen geheim dat de Vlaamse regering terughoude­nd is over die doelstelli­ng voor 2030. Ze verwijst daarbij naar het industriël­e weefsel dat het halen van zo’n doel bemoeilijk­t. ‘Het is belangrijk dat ons land die trein van technologi­e niet mist. België op zichzelf zal de wereld niet redden, maar technologi­e die uit ons land of uit de Europese Unie komt, kan wel een zeer grote rol spelen’, zei De Croo voor de top. Lees: Vlaanderen heeft er belang bij om zich aan te sluiten bij de kopgroep van de noordse landen waaraan het zich graag spiegelt.

Voorwas en hoofdwas

Gelukkig krijgt België nog wat tijd. De EU-leiders hielden gisteren alleen een ‘oriëntatie­debat’ en zijn van plan in december de knoop door te hakken, zodat Europa voor eind dit jaar aangepaste plannen kan indienen onder het klimaatakk­oord van Parijs. Dat moet de druk verhogen op andere handelsblo­kken om te volgen, in de aanloop naar de klimaatcon­ferentie eind 2021 in Glasgow.

‘Het is een complex dossier. In een keer zoiets beslissen is niet doenbaar. Nu doen we de voorwas, in december volgt de hoofdwas’, aldus een Europese bron. ‘Sommige landen willen verder gaan dan 55 procent, anderen vinden 55 procent te veel.’

Het gaat onder meer om Tsjechië, Bulgarije en Polen, dat ook niet ingestemd heeft met de ambitie om Europa klimaatneu­traal te maken tegen 2050. De elf ‘voortrekke­rs’ wijzen erop dat hun doelstelli­ng gehaald kan worden zonder dat er een sociaal bloedbad volgt, dankzij het geld uit de volgende meerjarenb­egroting en het coronahers­telfonds. Om die landen over de streep te trekken, vinden de EUleiders dat die 55 procent een doelstelli­ng voor de hele EU moet zijn en niet per lidstaat – zoals het Europees Parlement eist. De Europarlem­entsleden leggen de lat voor 2030 bovendien op 60 procent, wat de onderhande­lingen er zeker niet makkelijke­r op zal maken.

Von der Leyen naar huis

Vanmorgen bespreken de leiders de pandemie in Europa. Hoe wijdverspr­eid het virus is, bleek gisteren, toen Commissiev­oorzitster Ursula von der Leyen al na een uur de top moest verlaten. Een kabinetsme­dewerker testte positief, ze ging direct in quarantain­e. Om dezelfde reden bleef de Poolse premier Mateusz Morawiecki in Warschau.

‘Er is nog geen overeenste­mming tussen de federale regering en de deelstaten' Petra De Sutter Vicepremie­r Groen

 ?? © ?? Belgisch premier Alexander De Croo. epaefe
© Belgisch premier Alexander De Croo. epaefe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium