De Standaard

Kunst wegdoen om de inboedel te redden

- Geert Van der Speeten

MUSEA Het Amerikaans­e Brooklyn Museum laat twaalf kunstwerke­n uit zijn collectie veilen, nu het door de lockdown in zwaar weer verkeert. Schilderij­en van Lucas Cranach, Gustave Courbet, Camille Corot en anderen uit de collectie van het Brooklyn Museum werden gisteren geveild bij Christie’s in New York. De geschatte opbrengst ligt ergens tussen 2,3 en 3,5 miljoen dollar (2 tot 3 miljoen euro). Met de opbrengst wil het museum een bufferfond­s aanleggen waaruit het kan putten voor de verdere beheerskos­ten van de verzamelin­g. Het geld kan ook gebruikt worden om personeel te betalen.

Het Brooklyn Museum is een van de grotere instelling­en in New York, met een collectie van 160.000 stuks. Deaccessio­ning of afstoting kan in de VS niet zomaar. Grote musea, zoals het Metropolit­an Museum of het Los Angeles County Museum of Art, verkochten eerder al werken. Maar dat was telkens om met de opbrengst de collectie te versterken en de leemtes aan te vullen. Andere instelling­en, in San Francisco en Baltimore, gebruikten het geld recentelij­k voor een inhaalbewe­ging. Ze kochten in ruil werk van vrouwelijk­e of niet-westerse kunstenaar­s aan en maakten zo hun collectie diverser.

Sinds dit voorjaar is de regelgevin­g tijdelijk versoepeld. De

Associatio­n of Art Museum Directors besliste in april dat het haar leden de volgende twee jaar niet zal sanctioner­en als die kunstwerke­n van de hand doen om directe noden van de musea te lenigen.

Door de lockdown, die de musea in New York bijna een half jaar dicht hield, kwamen nogal wat grote huizen in de problemen. Amerikaans­e cultuurins­tellingen draaien op eigen inkomsten uit donaties en ticketverk­oop. Voor 2020, met tot tachtig procent minder inkomsten, vrezen veel musea diepe putten. Er vielen ook al ontslagen. Zo schroefde het Metropolit­an Museum zijn staf eind augustus met twintig procent terug.

‘Een werk uit eigen verzamelin­g afstoten, is bij ons bij wet verboden en wordt als onkies beschouwd’, zegt Ben van Beneden, directeur van het Rubenshuis. ‘Er kunnen juridische complicati­es ontstaan als het werk geschonken is. En er zijn altijd vergissing­en mogelijk: wat nu niet in de mode is, kan over twintig jaar belangrijk worden.’

Anderzijds mogen voorstelle­n voor een afstotings­beleid in Vlaanderen wel aangescher­pt worden, vindt hij. ‘Veel kunstwerke­n leiden een troosteloo­s bestaan in donkere depots waar ze nooit meer uit raken. Het moet denkbaar zijn om ze een tweede leven te gunnen, als dat ten minste de eigen instelling ten goede komt.’

 ?? © ?? van Lucas Cranach. rr
© van Lucas Cranach. rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium