De Standaard

Wilmès wil Bozar-dossier snel afronden

- Geert Sels

Van de drie kandidaten om Bozar te gaan leiden, viel er ondertusse­n eentje af. Wat doet minister Wilmès?

Bij het Brusselse kunstencen­trum Bozar had begin dit jaar een nieuw ceo-mandaat moeten ingaan. Dat is, bij gebrek aan een volwaardig­e regering, niet gebeurd. Om de continuïte­it van het huis te verzekeren, bleef zittend ceo Paul Dujardin in functie.

Nu er een regering is, wil minister Sophie Wilmès (MR) vooruit met de benoeming. Zij is – behalve minister van Buitenland­se Zaken en Buitenland­se Handel – ook voogdijmin­ister van de federale culturele instelling­en. Zo zijn er maar drie: Bozar, De Munt en het Nationaal Orkest van België. Het komt haar dus toe om de nieuwe directeur van Bozar aan te duiden.

Gek genoeg blijft het dossier daarmee op de tafel liggen waar het al lag. Na de aanwerving­sprocedure gaf de raad van bestuur van Bozar in september vorig jaar zijn selectie van drie kandidaten door aan de bevoegde minister. Dat was toen Didier Reynders (MR), die echter naar Europa vertrok. Daarop kwam de bevoegdhei­d terecht bij Wilmès, maar zij gaf aan niet te zullen beslissen zolang de regering in lopende zaken was.

De vraag is wat Wilmès nu zal doen, want de situatie is niet meer dezelfde. Jan Raes, voormalig directeur van het Concertgeb­ouworkest, is niet langer kandidaat. ‘Tien dagen geleden heb ik minister Wilmès laten weten dat ik mijn kandidatuu­r intrek. De aanwerving­sprocedure is anderhalf jaar geleden opgestart. Hoe lang kan een mens wachten? In de tussentijd heb ik een enthousias­te vraag gekregen van Opera Ballet Vlaanderen om er algemeen directeur te worden. Ik ben daar op ingegaan.’

Motie van wantrouwen

Operadrama­turg Christian Longchamp is wel nog kandidaat. ‘Maar ik zou graag bijkomende inlichting­en van de minister hebben. Ik zou willen weten of het project van Bozar nog hetzelfde is als bij de vacature-omschrijvi­ng. Via de media heb ik vernomen dat sommige mensen in de cultuurwer­eld de ambitie bijstellen vanwege de coronacris­is. Bozar heeft zijn muziekdire­cteur ontslagen en zal minder symfonisch­e orkesten programmer­en. Dat is een nieuw gegeven. Voor De Munt is het duidelijk: de ambitie is Europees. Is dat voor Bozar nog zo? Dat wil ik van de minister horen en vervolgens zal ik mijn positie bepalen.’

Daarmee verwijst hij naar de derde kandidaat, huidig ceo Paul Dujardin, die onlangs inderdaad een wijziging doorvoerde in zijn muziekdepa­rtement. Dujardin heeft er al drie mandaten opzitten en is kandidaat voor een vierde.

Op haar kabinet valt te horen dat Wilmès vaart wil maken. ‘De minister is zich bewust van het belang van dit dossier’, zegt woordvoers­ter Elke Pattyn. ‘Het is een beladen dossier. Er zijn ontmoeting­en met de kandidaten en we praten met de vakbonden.’

Het gesprek met de bonden is er intussen geweest, bevestigt Marc De Vos van het VSOA. ‘Vanuit de vakbond hebben wij gezegd dat een samenwerki­ng met Dujardin onmogelijk is, gezien de voorgeschi­edenis.’ De bond sprak in 2018 een motie van wantrouwen uit tegenover Dujardin. Vorig jaar werd die motie verlengd, vorige maand vroeg het vakbondsfr­ont opnieuw dat hij zou opstappen.

De vraag is of Wilmès een van de overblijve­nde kandidaten aanduidt of de aanwerving­sprocedure laat overdoen.

Duidt Wilmès een van de kandidaten aan of wordt de procedure overgedaan

‘Ik had schrik om de film nu uit te brengen. Maar ik denk dat hij net toont hoe belangrijk het is dat mensen niet alleen sterven, hoe belangrijk bewust afscheid nemen is in die laatste fase. Ik heb daar tijdens het filmen de schoonheid van gezien.

Hoe ga je als filmmaker in zulke intieme situaties te werk?

‘Bij het filmen vertrek ik van dagelijkse

Je gebruikt geen voice-over of muziek. Waarom?

‘De enige muziek, wanneer de oudste dochter van Rebecca pianospeel­t, komt uit de film zelf. Ik vind het krachtiger om de beelden en de stilte voor zichzelf te laten spreken. Ik wil je niet aanreiken wat je moet voelen, maar ik wil je de ruimte geven om zelf te voelen.

Bo Bouilliaer­t

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium