De Standaard

Als je niet meer beter wordt

- RECENSIE (bob)

FILM Rebecca wil het prentenboe­k Mama is heel ziek voorlezen in de klas van haar dochter. Thuis vraagt ze eerst wat er in het boek anders is vergeleken met hun eigen situatie, ‘zoals dat spelletje: zoek de verschille­n’. ‘Die mevrouw is beter geworden’, antwoordt het meisje. Ze heeft gelijk: Rebecca zal niet beter worden.

Ook Fernand, de man die al 62 jaar van Emma houdt, en Delphine, de vrouw die op haar oude dag verzorgd wordt door haar dochter, zullen niet meer genezen. Met Touching infinity legde Griet Teck de laatste weken van hun leven vast. Woede heeft plaatsgema­akt voor aanvaardin­g, angst voor de durf om dingen uit te spreken. Als een vlieg op de muur brengt Teck hun dagelijkse rituelen in beeld: de koffie wordt gezet, de kerstboom getooid, het ziekenhuis­bed rechtop gekanteld. Toch is het leven hier intenser, heviger: Rebecca, Fernand, Delphine en hun geliefden nemen elke situatie krampachti­g in zich op, maken van elk moment een herinnerin­g.

Sinds Feel my love, haar documentai­re over mensen met dementie, voelt Teck naar eigen zeggen de noodzaak om een film te maken over de laatste levensfase. In Touching infinity doet ze dat zonder begeleiden­de tekst, zonder voice-over en zonder muziek. Net het gebrek aan die omkadering maakt de documentai­re zo treffend: de gesprekken zijn puur, de gebaren teder, de beelden sereen. Sommige situaties zijn zelfs luchtig en grappig. Het is moeilijk je niet door Touching infinity

te laten raken.

 ?? © ?? Griet Teck: ‘Als het vertrouwen er is, vergeten mensen vaak dat ik er ben.’ rr
© Griet Teck: ‘Als het vertrouwen er is, vergeten mensen vaak dat ik er ben.’ rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium