De Standaard

De beste vriendin is beter

- Love life Te zien op Streamz en Play. Cathérine De Kock Cultuurred­actrice

Hoe komt het toch dat in tv-series over seks en liefde de beste vriendin bijna altijd interessan­ter is dan het vrouwelijk­e hoofdperso­nage? In Girls was Jessa zoveel opwindende­r dan Hannah Horvath zelf. In Sex and the city (SATC) was Carrie Bradshaw, vertolkt door Sarah Jessica Parker, slaapverwe­kkend saai en perfect vergeleken met haar vriendinne­n. Ook in Love life is het weer van dat.

Die nieuwe serie is een zogenaamde anthologie­reeks. Elk seizoen focust op het liefdeslev­en van een ander personage. In het eerste seizoen volgen we de dategeschi­edenis van Darby Carter, een twintiger met bindingsan­gst, tot ze als dertiger met een aardig gevulde emotionele rugzak de ware ontmoet. De prettige stem van Lesley Manville als alwetende voice-over gidst ons door Darby’s mislukte dates, haar scheiding, haar verwachtin­gen over de liefde en haar carrière als curator. Elke aflevering focust op één relatie, of het nu gaat om Darby’s moeilijke band met haar neurotisch­e moeder of haar allereerst­e liefje voor wie ze ooit verzon dat ze kanker had.

Het grootste pijnpunt van Love life is het grijze hoofdperso­nage. Anna Kendrick speelt Darby te glad om echt mee te kunnen leven met haar liefdeslev­en, terwijl Zoë Chao in elke scène de show steelt als haar veel grappigere, beste vriendin Sara.

En nu we toch aan het vergelijke­n zijn: Love life is minder glamoureus maar ook minder geestig dan SATC en minder rauw en stout dan Girls of I may destroy you, de BBC/HBOreeks van Michaela Coel over de grenzen van grensovers­chrijdend gedrag. Slaapkamer­scènes waar de lakens altijd netjes boven de tepels komen: in Love life zijn ze de norm. Zoveel schroom over naaktheid in een serie die nota bene een realistisc­h beeld van relaties wil schetsen, voelt gedateerd aan.

Love life wil, net als Darby, te graag pleasen, zo lijkt het, door lui leentjebuu­r te spelen bij andere tv-reeksen en films over vrouwen die worstelen met de liefde. Een scène waar Darby aan de kolfmachin­e hangt, echoot een scène uit het laatste seizoen van Girls. Met de vele designerou­tfits die Darby draagt naarmate ze meer geld verdient, lijkt Love life dan weer te hengelen naar fans van SATC of The devil wears Prada.

Wel verfrissen­d is de multicultu­rele cast en de vanzelfspr­ekendheid waarmee de serie omgaat met gender- en raciale diversitei­t. Wanneer een lesbisch koppel trouwt, is hun geaardheid geen issue. Dat neemt niet weg dat het hoofdperso­nage natuurlijk een jonge, witte, aantrekkel­ijke heteroseks­uele vrouw is. De volgende seizoenen zullen de makers nog woker invullen, beloofden ze, met meer variatie in leeftijd, gender en etniciteit (we supportere­n al voor Zoë Chao).

Love Life wordt gelukkig minder cliché en glad naarmate Darby ouder wordt en we dichter bij haar ultieme geliefde komen. Maar met een hoofdperso­nage op wie je maar niet verliefd wordt, is bingen ook een beetje een werkwoord.

wil, net als het hoofdperso­nage, te graag pleasen

 ?? © ?? Zoë Chao (Sara) speelt het hoofdperso­nage Anna Kendrick (Darby) van het scherm. rr
© Zoë Chao (Sara) speelt het hoofdperso­nage Anna Kendrick (Darby) van het scherm. rr
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium