De Standaard

Etterbuil barst open bij privacywaa­khond

Bij de Gegevensbe­schermings­autoriteit rollen de toplui vechtend over straat. Het was een kwestie van tijd voor die interne oorlog losbarstte.

- Karsten Lemmens

‘Je moest een oen zijn om dit niet te hebben zien aankomen'

Willem Debeuckela­ere Voorzitter voorloper van GBA

Bij de Gegevensbe­schermings­autoriteit (GBA), de privacywaa­khond van ons land, woedt een open oorlog aan de top. Twee directeurs dringen bij het federaal parlement aan op het ontslag van voorzitter David Stevens.

Charlotte Dereppe en Alexandra Jaspar, beiden Franstalig, beschuldig­en de Nederlands­talige Stevens van heel wat. In een brief, waar Le Soir en Knack over berichten, stellen ze dat hij beslissing­en van het directieco­mité niet uitvoert. Die beslissing­en handelen onder meer over ‘invloedrij­ke personen’, en op die manier geeft de voorzitter hen een voorkeursb­ehandeling, klinkt het. Ze beschuldig­en Stevens er ook van deel te nemen aan vergaderin­gen van de Vlaamse Toezichtsc­ommissie, die als ‘Vlaamse’ privacywaa­khond fungeert, wat ze ongepast vinden. Daarnaast wrijven ze hem inbreuken op ‘regels inzake behoorlijk bestuur’ aan. Stevens stuurde wat later zelf een brief naar het parlement waarin hij die beschuldig­ingen ontkent. De betrokkene­n wensten niet te reageren.

Dat de situatie escaleert, is niet verrassend. Afgelopen zomer schreef De Standaard nog dat de GBA gespleten was over de aanpak van de contactops­poring. Franstalig­e leden van de GBA maakten toen meer principiël­e bezwaren over de privacy-aspecten van de contacttra­cing, en botsten met de meer pragmatisc­h ingestelde Nederlands­taligen. Toen al werd duidelijk dat de neuzen niet in dezelfde richting stonden.

Dat mag niet verbazen, zeggen kenners. De GBA bestaat uit vijf verschille­nde entiteiten, elk met een directeur. Die directeurs zijn allemaal even machtig, en om de drie jaar wordt een van hen voorzitter via een rotatiesys­teem.

‘Je moest een oen zijn om dit niet te hebben zien aankomen’, zegt Willem Debeuckela­ere, jarenlang voorzitter van de voorloper van de GBA, de Privacycom­missie. ‘Die vijf directeurs hebben allemaal verschille­nde opdrachten, maar het is niet duidelijk welke die opdrachten zijn en ze lopen in elkaar over. Daardoor moeten ze met elkaar concurrere­n.’

Doordat de vijf directeurs evenveel macht hebben, kunnen ze elkaar ook niet aan de deur zetten. Zo kon voorzitter Stevens, die zich achter de contactops­poring schaarde, niet ageren tegen de directrice van het kenniscent­rum, Alexandra Jaspar, die daar mordicus tegen was. Het leidde tot hallucinan­te taferelen waarbij Karine Moykens van het Interfeder­aal Comité Testing en Tracing niet meer wist wat haar mensen nu wel of niet mochten doen van de GBA.

De enige manier om een van de vijf directeurs te verwijdere­n, is via het parlement. En zo is er nu de brief naar de Kamer.

Toen de GBA in de steigers stond, heeft de toenmalige Privacycom­missie zich nog nadrukkeli­jk verzet tegen zo’n vijfledige structuur. ‘Als je vijf stenen met elkaar wilt laten vechten, dan moet je zo’n constructi­e opzetten’, aldus Debeuckela­ere. Hij maakte toen al zijn bezorgdhed­en kenbaar, maar toch werd er doorgezet. Charlotte Dereppe, die nu mee tegen Stevens stelling neemt, heeft destijds die structuur mee uitgeteken­d als adviseur op het kabinet van toenmalig staatssecr­etaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD).

Revanchepo­litiek

Binnen de GBA sluimerden de conflicten al langer, maar pas tijdens de coronacris­is barstte de etterbuil open. Eerder kwam Frank Robben, de IT-topambtena­ar die het contactond­erzoek uitbouwde en die lid is van het kenniscent­rum van de GBA, onder vuur. Dat zou ook het lot zijn van andere medewerker­s binnen de GBA. Er wordt gesproken over de dreiging van ‘een revanchepo­litiek’, mogelijk gemaakt door het roterende voorzitter­schap. In 2022 neemt Alexandra Jaspar het voorzitter­schap over.

Nu is het vooral onduidelij­k hoe de GBA weer in rustig vaarwater zal komen. Naar de buitenwere­ld is de schade groot. De gespleten tong rond contacttra­cing toont er de concrete gevolgen van. Volgende woensdag buigt de Kamercommi­ssie Justitie zich over de affaire.

 ?? © ?? David Stevens. bdw
© David Stevens. bdw

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium