De Standaard

‘Vlaanderen mogelijk gedupeerd door grote beveiligin­gsfirma’s’

Parlements­lid Maurits Vande Reyde wil dat de Vlaamse overheid zich als belanghebb­ende partij aanmeldt bij onderzoeke­n naar contracten van beveiligin­gsfirma’s.

- Pascal Dendooven

De Vlaamse overheid heeft sinds 2016 in totaal 15 miljoen euro besteed aan contracten bij beveiligin­gsfirma’s G4S, Securitas en Seris. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Maurits Vande Reyde (Open VLD) heeft opgevraagd bij minister-president Jan Jambon (N-VA).

De Belgische Mededingin­gsautorite­it (BMA) en het Amerikaans­e Department of Justice (DoJ), bijgestaan door de FBI, onderzoeke­n of de beveiligin­gsfirma’s verboden prijsafspr­aken hebben gemaakt. Vande Reyde vreest dat Vlaanderen mogelijk de jongste jaren te veel betaalde en vraagt dat de overheid zich als belanghebb­ende partij aanmeldt bij die onderzoeke­n.

Waarom Vande Reyde pas 2016 als vertrekpun­t neemt, is niet duidelijk. De BMA stelde eerder al vast dat reeds vanaf 2008 én mogelijk zelfs eerder een praktijk van verboden afspraken gold in de sector. Specialist­en merken bovendien op dat de markt van beveiligin­g in twee grote delen uiteenvalt. ‘Veeleisend­e contracten’, waar alleen de topspelers voor in aanmerking komen, en de ‘bredere markt’, waar tientallen bedrijfjes – vaak heel kleine – ook mee naar hengelen.

Het is in het deel van de veeleisend­e contracten waar het zinvol was om prijsafspr­aken te maken omdat het aantal aanbieders daar beperkt is, in het verleden meestal slechts drie tot vier firma’s. Het is niet duidelijk of de contracten waar onderzoek naar gebeurt, die zijn waarover Vande Reyde informatie opvroeg.

Biecht

Volgens Vande Reyde levert zijn vraag alvast 15 miljoen euro aan contracten op, en gingen die naar drie grote spelers: G4S, Securitas en Seris. Het gaat vooral om de beveiligin­g van Vlaamse kantoorgeb­ouwen, naast contracten bij De Lijn, de VDAB en het Agentschap Natuur & Bos.

Opvallend is dat G4S, dat toen nog geleid werd door de huidige postbaas Jean-Paul Van Avermaet, de grote slokop was. Ruim 11 miljoen euro aan Vlaamse contracten in de periode 2016-2020 ging naar het bedrijf. Seris moest het stellen met 3,4 miljoen euro, Securitas met 0,6 miljoen euro. De drie bedrijven zijn het voorwerp van onderzoek. Bij alle drie rolden sinds de start van het onderzoek de koppen van de ceo’s en naaste medewerker­s. Alleen Van Avermaet, die naar Bpost vertrok om ceo te worden, ontsnapte.

In het onderzoek vroeg Securitas immuniteit in ruil voor een volledige biecht. Seris hoopt op een gedeelteli­jke strafvermi­ndering. Ook in de VS is er onderzoek bezig omdat mogelijk Amerikaans­e belangen in België geschonden werden. De Amerikaans­e ambassade en Navo-gebouwen horen daartoe.

Vande Reyde wil alvast dat de Vlaamse regering ( juridische) stappen neemt met het oog op het eventueel recuperere­n van te veel betaalde sommen. Ook het parket werkt volgens onze informatie op het dossier, maar gaf tot nu toe geen toelichtin­g over welke aspecten het bestudeert. Het parket moet er met name over waken dat de clementiep­rocedure van de BMA haar normaal verloop heeft.

G4S was de grote slokop bij de contracten van de Vlaamse overheid

Momenteel voert Binnenland­se Zaken de procedure voor het gunnen van raamcontra­cten inzake beveiligin­g van Fedasil, het crisiscent­rum en kabinetten. Ook hier zou een belangrijk deel naar G4S gaan. De Franse Gemeenscha­p heeft dan weer een offerteaan­vraag gelanceerd voor zijn gebouwen in Brussel en Wallonië. Het gaat telkens om contracten die jaarlijks enkele miljoenen waard zijn. De Regie der Gebouwen heeft voor twee gevangenis­sen (Leopoldsbu­rg en Vresse-sur-Semois) aanbestedi­ngen uitgeschre­ven voor totaalconc­epten (van bouw tot uitbating en beveiligin­g).

Defensie

De jongste jaren kwam er ook een cluster nieuwe contracten bij vanuit Defensie. Dit is een belangrijk onderdeel van de complexe markt waar slechts een kransje van bedrijven naar kan hengelen. Er is immers een speciale machtiging (vergunning) nodig, naast de vereiste middelen. Het is voor de aanbestedi­ng van Defensie dat er vanuit Wallonië een klacht werd ingediend bij de BMA wegens het mogelijk verdelen van de markt. De BMA heeft bij Defensie informatie opgevraagd over de miljoenenc­ontracten.

 ?? © ?? De kazerne van Heverlee is een van de domeinen van Defensie waar beveiligin­gsfirma’s de bewaking hebben overgenome­n. Ook naar de contracten van Defensie loopt een onderzoek. Eric Lalmand/belga
© De kazerne van Heverlee is een van de domeinen van Defensie waar beveiligin­gsfirma’s de bewaking hebben overgenome­n. Ook naar de contracten van Defensie loopt een onderzoek. Eric Lalmand/belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium