De Standaard

Ryanair schrapt deze winter een op de drie vluchten

- Korneel Delbeke

LUCHTVAART De Ierse lagekosten­maatschapp­ij Ryanair zal over heel het jaar naar verwachtin­g driekwart minder passagiers vervoeren.

Ryanair schrapt deze winter een derde van zijn geplande vluchten. De lagekosten­maatschapp­ij hoopte de volgende maanden op 60 procent van zijn precoronan­iveau te vliegen, maar moet verder afbouwen naar 40 procent, nu een tweede golf van besmetting­en over

Europa spoelt. De reisrestri­cties die in verschille­nde landen gelden, wegen al ‘licht’ op de boekingen voor oktober, maar hebben een forse impact op november en december, zegt Ryanair in een persberich­t. De Ierse lowcostmaa­tschappij haalt uit naar de Europese landen, omdat ze volgens haar de situatie blijven ‘mismeester­en’ en een gecoördine­erde aanpak op zich laat wachten.

Alleen als Ryanair zijn vluchten minstens voor 70 procent kan vullen, kan de luchtvaart­maatschapp­ij ‘zo goed als break-even’ vliegen en ‘de cashburn minimalise­ren’, zegt ceo Michael O’Leary.

‘Banen bedreigd’

De covid-situatie blijft moeilijk te voorspelle­n, maar Ryanair moet zijn vooruitzic­hten bijstellen. De luchtvaart­maatschapp­ij verwacht dit jaar in totaal 38 miljoen passagiers te vervoeren, een voorspelli­ng die nog naar onderen kan worden bijgesteld, waarschuwt het bedrijf. Ter vergelijki­ng: vorig jaar waren dat er 152 miljoen, het grootste aantal van alle Europese luchtvaart­maatschapp­ijen.

Door de verminderd­e vraag zal Ryanair ook drie basissen sluiten in Ierland (Cork en Shannon) en Frankrijk (Toulouse). In België, waar Ryanair vanuit Charleroi en Zaventem vliegt, worden vluchten geschrapt.

Wat de impact voor het personeel zal zijn, was gisteren nog niet duidelijk. Maar O’Leary waarschuwt in het persberich­t dat er mogelijk meer ontslagen komen dan er nu al zijn gepland. Volgens de vakbonden kondigde Ryanair eerder aan 172 banen te willen schrappen in ons land (DS 14 september).

‘We blijven actief onze kosten drukken’, zegt O’Leary. ‘Zo zullen we klaar staan wanneer er onvermijde­lijk een herstel komt van korteafsta­ndsvluchte­n in Europa, zodra een vaccin is ontwikkeld.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium