De Standaard

Capriolen Mega World maken personeel bang

- Pascal Dendooven

RETAIL Bij het personeel van Mega World heerst verwarring door de opvallende wissels aan de top en de vraag tot een gerechteli­jk akkoord. De nieuwe ‘topman’ Rudy Claes veranderde in 24 uur drie keer van titel.

Het personeel van Mega World weet niet meer waar het aan toe is. Maandag maakte het bedrijf bekend dat het een gerechteli­jk akkoord zou aanvragen. Uiteindeli­jk duurde het tot gisterocht­end vooraleer de aanvraag was neergelegd bij de ondernemin­gsrechtban­k van Mechelen. De vertraging had volgens betrokkene­n mee te maken met de winstprogn­oses die in het verzoeksch­rift moesten worden opgenomen.

Al even opvallend: de omstreden Nederlande­r Dirk Bron schoof woensdag een nieuwe ceo naar voren, de 62-jarige Rudy Claes van de transportg­roep Corneel Geerts. Claes stelde zichzelf voor als nieuwe ceo ter vervanging van Bron, die zich meer op de aankoop zou toeleggen. In een schrifteli­jke mededeling aan het personeel luidde de onderteken­ing dan weer ‘ceo a.i’. Met andere woorden: hij zou maar tijdelijk (ad interim) de functie van ceo op zich nemen.

Maar gisterocht­end zei Claes dat hij operatione­el directeur wordt van Mega World en Bron toch ceo blijft. Claes zou zijn banden met zijn vorige werkgever Corneel Geerts doorgeknip­t hebben.

Nog opvallend is dat Mega World woensdag ook nieuwe gezichten voorstelde aan de vakbonden inzake het personeels­beleid. Een externe directeur zou nu voor Mega World het human resources-beleid opvolgen. Ook dat wakkert de onrust bij de vakbonden aan. ‘We hebben met FNG al van alles meegemaakt, maar wat we hier zien is niet bepaald geruststel­lend, ondanks het feit dat Claes in het eerste gesprek een goede indruk maakte’, zegt Eric Vuchelen van de liberale ACLVB.

Ook Marc Jacobs van ACV Puls stelt zich vragen bij de intenties van Bron. ACV Puls werkt aan een verzoeksch­rift om de aanstellin­g van een tijdelijk bewindvoer­der te vragen bij Mega World (de doorstart van Blokker in België).

Eerder deze week bleven in Franstalig België tientallen winkels van Mega World dicht. Bij de winkelkete­n werken vooral vrouwelijk­e personeels­leden die al lang meedraaien bij wat begin dit jaar nog Blokker was en daardoor een hoge anciënnite­it hebben. Als ze hun baan verliezen, hebben ze weinig perspectie­f op een nieuwe job. ‘Er riskeren drama’s te gebeuren, vooral in Wallonië’, waarschuwt Vuchelen.

 ?? © ?? Onrust bij Mega World. bb
© Onrust bij Mega World. bb

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium