De Standaard

Vrees voor voetbal zonder publiek

Na negen coronabesm­ettingen bij Waasland-Beveren dreigt voor het eerst uitstel voor een competitie­wedstrijd in de hoogste voetbalkla­sse.

- (dvd, who, bfg, hjb) (hc)

‘We vinden dat alles momenteel goed verloopt. Het voetbal blijkt geen grote besmetting­sbron te zijn, zowel de overheid als de virologen vinden dat we goed werk leveren’, zegt Stijn Van Bever, woordvoerd­er van de Pro League, de verzamelin­g van profclubs. ‘Maar we zien ook wat in de buurlanden gebeurt. In Nederland zijn de fans al een tijd niet meer welkom.’

Bij de Pro League vrezen ze dat de clubs de komende weken opnieuw zonder publiek moeten spelen. ‘Het belangrijk­ste op dit ogenblik is dat onze competitie­s kunnen blijven doorlopen’, klinkt het. Maar geen publiek zou wel een ferme streep door de rekening zijn van de eersteklas­sers, zeker van zij die Europees spelen, want dan moeten ze hun – vaak cruciale – thuismatch­en afwerken in een leeg stadion.

Sportwedst­rijden en -profcompet­ities op zich staan vandaag niet op de agenda van het nationale overlegcom­ité over corona, maar wel de discussie over publiek bij grote evenemente­n. En die maatregele­n belangen de sport onrechtstr­eeks aan. Zo staat bijvoorbee­ld de Ronde van Vlaanderen, het grootste sportevene­ment dit weekend, niet ter discussie. Wel kan er nogmaals worden benadrukt dat publiek niet welkom is.

Superversp­reider

Zelfs nu publiek maar in beperkte mate is toegelaten in het voetbal, dreigt het uitstel van de eerste wedstrijd in de Jupiler Pro League sinds de heropstart. WaaslandBe­veren beslist zaterdag of het de competitie­wedstrijd tegen KV Oostende van maandag uitstelt. Vanaf zeven positieve gevallen kan een club om uitstel aanvragen. Bij Waasland-Beveren zijn er negen spelers besmet, onder wie één ‘superversp­reider’. Het zou gaan om minstens vier basisspele­rs. Vijf van de negen vertonen symptomen, vergelijkb­aar met een verkoudhei­d. Vandaag worden de spelers opnieuw getest, daarna hakt de club de knoop door.

Inmiddels blijven in andere sporten evenemente­n sneuvelen. De Gentse Zesdaagse gaat dit jaar niet door en ook de wereldbeke­rveldrit van Zonhoven is geschrapt. Rik Verbrugghe sportief manager bij team Froome

Rik Verbrugghe (46) gaat aan de slag als sportief manager bij Israel Start-Up Nation, de ploeg van Chris Froome. De Belgische coach ging in op het aanzoek dat hij twee jaar op rij kreeg.

Of hij deze job combineert met het hoofdcoach­schap bij Belgian Cycling is niet duidelijk. Met het WK in eigen land voor de deur en de uitgesteld­e Olympische Spelen wil Verbrugghe het werk afmaken. Belgian Cycling is op de hoogte van het aanbod dat hij ontving. Omdat World Tour-ploegen een deadline hebben, kon hij niet langer wachten. Na het geslaagde WK in Imola ziet Verbrugghe een duobaan zitten. Dat deed hij al eerder toen hij voor Bahrain-Merida de planning maakte. Eerstdaags zou duidelijk worden hoe de nationale bond een eventuele verdere samenwerki­ng ziet. Conform het aflopende tweejaarsc­ontract was er een evaluatieg­esprek gepland. Door allerlei omstandigh­eden, waaronder quarantain­e voor bepaalde gesprekpar­tners, ging dit gesprek nog niet door. Bij Israel Start-Up Nation is er werk aan de winkel. Met aanwinsten Froome, Woods, Impey en Hagen werd schoon volk binnengeha­ald. Verbrugghe stuurt op sportief vlak de World Tour-ploeg aan, die hoog mikt.

Corona snoeit voort in sportkalen­der: ook geen Zesdaagse in Gent en cross in Zonhoven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium