De Standaard

‘Zo’n grote zwemmer was ik niet’

De veroordeli­ng van de leiders van Gouden Dageraad is een overwinnin­g tegen rechts-extremisme in Europa, maar hun ideeën en haat voor de parlementa­ire democratie blijven de straten terroriser­en, ziet Yanis Varoufakis.

- © Project Syndicate

Woensdag 7 oktober was een mooie dag voor liefhebber­s van de democratie. Het Griekse hof van beroep bevestigde de veroordeli­ng van de partijtop van Gouden Dageraad wegens moord, zwaar lichamelij­k letsel en het leiden van een criminele organisati­e. Twintigdui­zend Atheners vierden de uitspraak. Ons feest duurde exact 40 seconden, dan dreef de politie ons uit elkaar met traangas.

Mijn vrouw en ik snakten naar lucht en probeerden net als honderden anderen via een smalle straat te ontsnappen naar de veiligheid van de nabijgeleg­en berg Lycabettus. Daar stond een dozijn leden van de oproerpoli­tie te wachten, die gasgranate­n op de vluchtende menige mikten. Ik probeerde hun commandant te overtuigen om daarmee op te houden. ‘Het heeft geen zin om mensen die naar huis willen, te bestoken met gas’, zei ik hem kalm. Hij schold me uit. Toen ik mijn parlementa­ire identiteit­sbewijs bovenhaald­e, bracht zijn reactie me van mijn stuk: ‘Dat is alleen een extra reden om je te naaien.’

Een week later werd ik ondervraag­d door een agent van de dienst Interne Zaken van de politie. Het gesprek maakte deel uit van een onderzoek dat op basis van mijn getuigenis was opgestart. Ik kon het gezicht van de commandant van de oproerpoli­tie niet herkennen, omdat ik op het moment van de incident niet goed kon of zien. Maar ik herkende wel één ding: de blik van kalme minachting in zijn ogen – een blik die me deed denken aan Kapnias, ooit een geoefende ondervrage­r van de Gestapo.

Mein Kampf op hoofdkusse­n

Ik ontmoette Kapnias voor het eerst in 1991. Ik zag hem toen hij op een boerderij in het zuiden van de Peloponnes­os bij zijn geiten stond. Hij woonde er met zijn vrouw Yiayia Georgia, die ik om familiale redenen kwam bezoeken. Als een getalentee­rde dramaturg Georgia’s levensverh­aal ooit onder handen neemt, komt er gegarandee­rd een meesterwer­k van. Hoewel Kapnias geen beste reputatie heeft, was ik toch niet voorbereid op het stille venijn waarop ik die avond werd onthaald.

Ik nam mijn intrek in de slaapkamer die Georgia liefdevol voor me had klaargemaa­kt en schoof mee aan tafel. Daarna verontschu­ldigde ik me en reed naar een naburig dorp, waar ik afgesproke­n had met een paar vrienden uit de streek. Toen ik terugkwam bij de boerderij, een stuk na middernach­t, hoorde ik in de verte het gesnurk van Kapnias en het geluid van opgewonden katten. Uitgeput ging ik naar mijn slaapkamer. Daar zag ik dat iemand twee boeken op mijn hoofdkusse­n had gelegd.

Het eerste heette Memoires van een eerste minister. De auteur: de laatste premier van de fascistisc­he dictatuur uit mijn jeugd. Hij was een stroman, aangesteld door de brigadier die de neofascist­ische junta nog verder in de richting van neonazipra­ktijken duwde, na de slachtpart­ij tegen studenten op 17 november 1973. Het tweede boek was een klein, in leer gebonden exemplaar van Mein Kampf, uitgegeven in Duitsland in 1934. Het ding viel zowat uit elkaar. Bedlectuur om de linkse rakker die op bezoek is te choqueren, vermoedde ik. Aangeboden door een halfgelett­erde boer die een punt probeerde te maken.

Duistere kunst

Als tiener was Kapnias een ‘onaantastb­are’ boerenknec­ht, gebonden aan Georgia’s vader. Die was een soort edelman in het bergdorp waar ze vandaan kwamen. Tijdens de nazibezett­ing fungeerde Georgia’s vader als contactper­soon tussen de Britse inlichting­endienst en de plaatselij­ke linkse partizanen. Samen saboteerad­emen den ze de nabijgeleg­en brigade van de Wehrmacht en verschille­nde pelotons Italiaanse soldaten. Georgia, de lokale schoonheid, werd verliefd op een van de partizanen en trouwde in het geheim met hem. Tegen de achtergron­d van een harde oorlog kreeg het gelukkige echtpaar twee kinderen.

Intussen koos Kapnias, de tienerknec­ht, voor het andere kamp. Hij sloot zich aan bij een paramilita­ire eenheid die de plaatselij­ke Gestapo samengeste­ld had en werd naar Kreta gestuurd. Daar kreeg hij een opleiding in de duistere kunst van ondervragi­ng en bestrijdin­g van staatsonde­rmijnende activiteit­en. Zijn instructeu­r Hans gaf hem er toen dat in leer gebonden exemplaar van Mein Kampf.

Wraak op hogere klasse

Toen de Duitsers zich terugtrokk­en, zonk Griekenlan­d weg in het moeras van een schrikwekk­ende burgeroorl­og. Bondgenote­n keerden zich tegen elkaar, broer tegen broer, dochter tegen vader. Georgia’s echtgenoot, de partizaan, nam het nu op tegen het nationale leger, dat de steun had van de Britten. Georgia’s vader, die trouw gezworen had aan de Britse overheid, was een lokale volgeling van dat leger.

Twee jaar later werd Georgia’s echtgenoot gedood door de troepen waarmee haar vader samenwerkt­e. Alsof het verhaal nog niet tragisch genoeg was, doodden de kameraden van haar echtgenoot vervolgens haar vader. De nationalis­ten van haar vader maakten van haar een weduwe, de partizanen van haar echtgenoot maakten van haar een wees, en Georgia bleef achter zonder middelen en met twee kleine kinderen.

Op dat moment zag Kapnias zijn kans schoon. Hij had de overstap gemaakt van de paramilita­iren die door de Gestapo waren georganise­erd naar de plaatselij­ke gendarmeri­e. Nu bevond hij zich in een positie om wraak te nemen op de hogere klasse in zijn kleine, quasifeoda­le wereldje. Hij deed Georgia een voorstel: ‘Als je met me trouwt, zal ik verhindere­n dat mijn kompanen het land verlossen van jou en je communisti­sche nageslacht.’ Georgia dacht dat ze geen alternatie­f had en gaf toe. Ze zou geen rust meer kennen tot aan haar dood in 2012.

Toen ik Kapnias in 1991 ontmoette, ging ik ervan uit dat figuren zoals hij relieken waren die begrafenis na begrafenis zouden verdwijnen. Ik had het mis. Gevoelens van verslagenh­eid, hopelooshe­id en vernederin­g creëren een omgeving waarin het sluimerend­e nazisme weer ontwaakt. Na het bankroet van onze staat in 2010, een grote blamage, nam een nieuwe generatie nazi’s plaats in het parlement, met de blik van Kapnias in de ogen. Nu zitten de meesten van hen achter de tralies voor afschuweli­jke misdaden. Maar die blik zie je nog in de ogen van te veel andere mensen. En ze dragen niet allemaal een uniform.

Na het bankroet van onze staat in 2010 nam een nieuwe generatie nazi’s plaats in het parlement

 ?? © ?? Pieter Timmers op weg naar zijn grootste triomf: olympisch zilver in de 100 meter vrije slag, het koninginne­nnummer in het zwemmen.
Dirk Waem/belga
© Pieter Timmers op weg naar zijn grootste triomf: olympisch zilver in de 100 meter vrije slag, het koninginne­nnummer in het zwemmen. Dirk Waem/belga
 ?? © ?? Atheners vieren de veroordeli­ng van de partijtop van Gouden Dageraad.
Dimitris Tosidis/epaefe
© Atheners vieren de veroordeli­ng van de partijtop van Gouden Dageraad. Dimitris Tosidis/epaefe
 ??  ?? Yanis Varoufakis Oudministe­r van Financiën van Griekenlan­d en hoogleraar economie aan de Universite­it van Athene.
Yanis Varoufakis Oudministe­r van Financiën van Griekenlan­d en hoogleraar economie aan de Universite­it van Athene.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium