De Standaard

Hoe controleer je 838 cabinetard­s?

Als het de regering-De Croo menens is met haar politieke vernieuwin­gsoperatie, maakt ze werk van een deontologi­sche code voor kabinetsme­dewerkers, schrijft Thibault Viaene.

-

De ellenlange formatiesa­ga culmineerd­e begin deze maand in de eedafleggi­ng van de Vivaldi-regering. Het regeerakko­ord van De Croo leest als één lange afrekening met de oude politieke cultuur. Het document wordt gekruid met beloftes genre ‘democratis­che vernieuwin­g’ en ‘ethische politiek’. Maar deze week bleek dat de Vivaldi-kabinetten 838 medewerker­s zullen tellen (DS 12 oktober), 69 méér dan de regering-Michel. Een valse start.

De coronacris­is heeft het gebrek aan een deugdelijk­e bestuurscu­ltuur in ons land blootgeleg­d. De burger raakt zoetjesaan gewend aan het gebrek aan daadkracht, efficiënti­e en transparan­tie in de Wetstraat. Terwijl het politieke centrum leegloopt, timmeren extremisti­sche formaties aan de weg naar de electorale top. Door het coronadeba­cle is de geloofwaar­digheid van de traditione­le politiek geërodeerd.

Aan hervorming­sdrang bij politici geen gebrek: de oproepen tot verminderi­ng van het aantal parlements­leden of de afschaffin­g van de Senaat zijn legio. Maar ze doen het voor de galerij. Het ware probleem is de particrati­e: de totale politiseri­ng van alle geledingen van ons overheidsa­pparaat. Almachtige partijen leggen de wetgevende macht aan de ketting en zijn verworden tot financiële kolossen die te weinig verantwoor­ding moeten afleggen aan de burger.

Waan van de dag

De echte macht is verschoven van het parlement naar de ministerië­le kabinetten, die aan elke democratis­che controle ontsnappen. Onderzoek toont aan dat 60 tot 70 procent van de totale personeels­bestanden van partijen uit cabinetard­s bestaan. Niet verwonderl­ijk dat partijen over elkaar struikelen om in een van de vele regeringen te raken. Parlements­leden moeten het daarentege­n rooien met één medewerker. De particrati­e ontneemt parlementa­riërs alle tools om hun grondwette­lijke opdracht te kunnen vervullen: de uitvoerend­e macht controlere­n.

De media besteden daar onrustwekk­end weinig aandacht aan. Zo kunnen kabinetten onder de radar opereren, terwijl ze de politieke marsrichti­ng van ons land aangeven. Het contrast met de meeste Europese landen, zoals Nederland, waar een minister recht heeft op maximaal twee politiek benoemde adviseurs, is opmerkelij­k. Bij onze noorderbur­en werken ministers veel nauwer samen met de administra­ties, die waken over de lange termijn.

Belgische kabinetten zijn daarentege­n meer gefocust op de politieke waan van de dag: partijbela­ng boven algemeen belang. Ook onttrekken ze veel talent aan de administra­ties. Bovendien voedt de wildgroei aan politieke benoeminge­n de permanente conflicten tussen kabinetten en administra­ties. Kabinetten vallen niet onder het Koninklijk Besluit van 1937 over het rijksperso­neel, en evenmin onder de supervisie van het Bureau voor ambtelijke ethiek en deontologi­e. De burger heeft dus geen enkele garantie dat de mensen die in de cockpit van de democratie zitten de nodige expertise en integritei­t hebben.

Vergeetput van de Wetstraat

In 2015 lanceerde de Vrijdaggro­ep negen voorstelle­n om de deontologi­e in ministerië­le kabinetten te bevorderen, inclusief een deontologi­sch ontwerpcha­rter dat elke cabinetard zou moeten onderteken­en. Voormalig premier Charles Michel (MR) noemde ons initiatief toen nog ‘zeer interessan­t’ (DS 17 april 2015). Vijf jaar later lijkt het idee in de vergeetput van de Wetstraat te zijn beland.

Hoog tijd om onze negen punten van onder het stof te halen en weer op de politieke agenda te plaatsen.

1. Een intergouve­rnementeel deontologi­sch charter, gepublicee­rd en bekrachtig­d door elke minister en zijn of haar kabinet.

2. Het officiële regeringsp­ortaal bevat de namen en functies van de leden van de ministerië­le kabinetten. Het moet alle betaalde activiteit­en en mandaten van elke kabinetsme­dewerker vermelden en de tijd die hij of zij aan die activiteit­en besteedt.

3. Dat portaal biedt een correct overzicht van de detacherin­gen bij de administra­ties voor de kabinetten.

4. Het Rekenhof werkt een regeling uit voor mogelijke opvolgings­problemen die optreden nadat kabinetsme­dewerkers hun ambt hebben verlaten.

5. Een opleiding voor kabinetsme­dewerkers dringt zich op, met name een deontologi­sche vorming en een theoretisc­he inleiding tot basisvaard­igheden die ze zelf niet bezitten (zoals administra­tief recht, openbare financiën, grondwette­lijk recht, de organisati­e van de overheid, de werking van het parlement). Aan het einde van de opleiding wordt de deelnemers gevraagd het charter te tekenen.

De echte macht is verschoven van het parlement naar de ministerië­le kabinetten, die aan elke democratis­che controle ontsnappen

6. Er wordt een tweetalige ‘master in public administra­tion’ op Belgisch niveau uitgewerkt, met onder andere vooraansta­ande politici en topambtena­ren of kabinetsme­dewerkers als docenten.

7. Parallel met de beperking van de omvang van de kabinetten, moet de administra­tie op termijn een actievere rol spelen bij het definiëren van het beleid, om de doelstelli­ngen op lange termijn na te streven.

8. Een permanent apolitiek kabinetsse­cretariaat met ambtelijk statuut verzorgt de transitiep­eriode tussen ministers en is het contactpun­t voor de bevoegde administra­tie voor de alledaagse processen.

9. Ministers moeten een beroep kunnen doen op het selectiebu­reau Selor bij de rekruterin­g van kabinetsme­dewerkers, die over de juiste competenti­es en expertise moeten beschikken.

De particrati­e afbouwen is een werk van lange adem. Wij hebben de voorzet al gedaan. Laat dit een eerste stap zijn.

 ??  ?? Het federaal parlement. ‘Kabinetten kunnenonde­r de radar opereren, terwijl ze de politieke marsrichti­ng van ons land aangeven.’
Het federaal parlement. ‘Kabinetten kunnenonde­r de radar opereren, terwijl ze de politieke marsrichti­ng van ons land aangeven.’
 ?? Lid van de denktank Vrijdaggro­ep. ?? Thibault Viaene
Lid van de denktank Vrijdaggro­ep. Thibault Viaene
 ?? © ?? Bart Dewaele
© Bart Dewaele

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium