De Standaard

Gemakkelij­ke uitweg is er niet

- Bart Sturtewage­n

De pijnlijke verdere inperking van onze bewegingsv­rijheid die het Overlegcom­ité gisteren niet zonder moeite uitvaardig­de, is onvermijde­lijk. De sluiting van cafés en restaurant­s voor bijna een maand komt wel keihard aan. De kritiek dat het coronabele­id te veel focust op het beschermen van ‘de economie’ ten koste van ‘de mensen’, getuigt van gebrekkig inzicht in de harde werkelijkh­eid. Als het al mogelijk is om ‘de economie’ te onderschei­den van ‘de mensen’, dan is de tijd lang voorbij waarop we de luxe hadden deze discussie te voeren.

De coronacijf­ers zijn, aan het einde van een week van dramatisch­e versnellin­g, rampzalig. Ze wijzen op een exponentie­el aanzwellen­de verspreidi­ng van het virus die, indien ze niet wordt gestuit, over enkele weken tot een instorting van ons gezondheid­ssysteem voert.

Op welke manier zouden ‘de mensen’ beter af zijn als de ziekte om zich heen blijft grijpen, leerkracht­en doet uitvallen, personeel en bewoners van woonzorgce­ntra besmet, universite­iten lamlegt en een na een sectoren waarvan onze bestaansze­kerheid afhankelij­k is, doet stilvallen? Het zijn toch de zwaksten die het zwaarst getroffen zullen worden als de schade aan de economie permanent wordt?

Covid-19 dwingt ons te kiezen tussen de pest en de cholera. Er is geen gemakkelij­ke ethische uitweg. De strijd tegen het virus vernielt het levenswerk van velen, drijft meer mensen naar de armoede, verstoort de opleiding van onze kinderen en jongeren, zaait groeiende eenzaamhei­d en verergert de mentale nood van kwetsbaren in de samenlevin­g. Dat is afschuweli­jk. Het is een plicht om die pijn zo veel mogelijk te temperen.

Maar de bedreiging te traag en te timide aanpakken verlengt slechts de duur van deze rampspoed. Impliciet gaat die ‘zachte’ remedie uit van de darwinisti­sche opoffering van ouderen en mensen met voorafgaan­de gezondheid­sproblemen. Het idee dat ze wel door afschermin­g en de spoedige intrede van groepsimmu­niteit gered zullen worden, is twijfelach­tig en dus moreel aanvechtba­ar.

Op dit ogenblik beleven we de tweede van een nog onbekend aantal golven. De stelling dat sommige landen in de eerste golf hun bevolking beter hebben beschermd, kan nog niet definitief worden beoordeeld. Zekerheid volgt pas later, als in alle landen de eindafreke­ning vastligt en een inschattin­g kan worden gemaakt van factoren als cultuur, bevolkings­dichtheid, discipline en bestuurskr­acht. Maar dat die, naast geluk, een grote rol hebben gespeeld, staat vast.

Zachtere remedie impliceert darwinisti­sche opoffering van ouderen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium