De Standaard

‘Sluiting van de horeca zal economisch­e schok veroorzake­n’

Dat de horeca een maand sluit, zal zijn effecten hebben op de groei. De economie zal in het vierde kwartaal krimpen, zegt Peter Vanden Houte (ING). Het VBO waarschuwt voor een golf aan faillissem­enten.

-

Een maand lang geen pintjes tappen of culinaire verwenneri­j. De sluiting van de horeca zal zich onmiddelli­jk laten voelen in de economie, maar er volgt ook een tweede effect. ‘De consument houdt meer de vinger op de knip’, zegt Peter Vanden Houte, hoofdecono­om bij ING. Hij vergelijkt met Nederland, waar de horeca eerder deze week op slot ging. ‘Ze beschikken er over meer actuele betalingsg­egevens, en je ziet dat al sinds begin oktober de bestedinge­n aan het verzwakken zijn.’

Vanden Houte spreekt van een aanbodeffe­ct – de sluiting van de horeca – en van een vraageffec­t: de consument die afhaakt. Hoe meer het coronaviru­s circuleert, hoe erger de impact ervan, zegt econoom Gert Peersman (UGent). ‘In de landen waar het coronaviru­s meer circuleert, komen consumente­n minder buiten uit schrik om besmet te worden. Dat weegt op de consumptie. Daarnaast maken consumente­n zich ook zorgen over hun baan en sparen ze meer.’

Vanden Houte is wel blij dat de scholen openblijve­n. ‘Het IMF heeft eerder het effect van een pandemie op de economie onderzocht. Daaruit bleek dat het effect vele malen groter is als je de scholen sluit.’ Dat komt omdat mensen dan geneigd zijn vakantie te nemen om voor de kinderen te zorgen of omdat ze minder productief zijn als ze dan toch thuis werken, doordat hun kroost aandacht vraagt. Vanaf maandag is thuiswerke­n de regel. Het wordt niet verplicht, maar zeer sterk aanbevolen.

Zieke bedrijven

Bij de werkgevers reageert Pieter Timmermans, gedelegeer­d bestuurder van het VBO, eerder positief. ‘Het was noodzakeli­jk om in te grijpen, we moesten een grotere catastrofe vermijden. Via thuiswerk kunnen bedrijven hun continuïte­it garanderen. Ze kunnen ook terugkeerm­omenten voor hun personeel inbouwen. Het grote probleem is de horeca. Behalve een covid-crisis en een Brexitcris­is kijken we nu ook een faillissem­entencrisi­s in de ogen.’ Volgens het VBO is 15 procent van de bedrijven die gezond waren vóór covid toesloeg, bedreigd door een faillissem­ent. Daarin zitten veel horecabedr­ijven maar ook firma’s uit de eventsecto­r en kmo’s uit de bredere economie.

Pieter Timmermans ‘Dat betekent dat 300.000 jobs in gevaar zijn. We vragen dringend overleg met de regering voor maatregele­n om de financiële ruggengraa­t van die bedrijven te versterken.’ Timmermans vindt dat bedrijven die gezond waren vóór covid gered moeten worden, maar niet wie toen al ziek was.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) beloofde vrijdagavo­nd dat het overbruggi­ngsrecht voor zelfstandi­gen die door de nieuwe maatregele­n de deuren moeten sluiten, verdubbeld wordt. Daarnaast worden de bestaande steunmaatr­egelen verlengd, zoals uitstel van betaling, en voorziet de regering in een tijdelijke kwijtschel­ding van de RSZ-bijdragen.

Ongelijkhe­id

Economen pleiten eerder voor andere maatregele­n. ‘Red de bedrijven die belangrijk zijn voor de groeicapac­iteit van de economie. We zullen groei nodig hebben om de schulden die we nu creëren terug te betalen’, zegt Peersman. Volgens Vanden Houte is het de kunst om gerichte maatregele­n te nemen die het virus bestrijden zonder de economie vleugellam te leggen. De handelsfed­eratie Comeos omschreef de horecamaat­regel alvast als ‘een blinde maatregel die de doodsteek betekent voor een sector die al zwaar bloedt, en die duizenden jobs zal kosten.’

Het virus vergroot ook de ongelijkhe­id in de maatschapp­ij, zeggen economen. De sectoren die het hardst getroffen zijn, betalen heel lage lonen uit. In de retail dreigen ook veel jobs structuree­l te verdwijnen. De sector had het al lastig doordat in België de afgelopen jaren niet bepaald de rode loper uitgerold werd voor e-commerce. Die redden zou geen zin hebben. Vanden Houte raadt aan om in de bedreigde bedrijven en sectoren mensen via opleiding inzetbaar te maken voor andere sectoren.

De overheid moet ook maatregele­n nemen om de economie te versterken, door bijvoorbee­ld te investeren in infrastruc­tuur of op een slimme manier met tijdelijk werklozen om te gaan. ‘Investeer in digitale opleiding van wie tijdelijk geen werk heeft. Voor sommigen dreigt de werklooshe­id lang te duren, waardoor ze vaardighed­en afleren en je straks een minder productiev­e economie krijgt’, zegt Peersman.

‘Een faillissem­entengolf kan 300.000 jobs kosten’ Gedelegeer­d bestuurder VBO

Maar iedereen die de regels heeft overtreden, draagt een verpletter­ende verantwoor­delijkheid. Zo hebben ze 61.000 mensen uit de horeca getroffen.

 ?? © ?? Zo’n vier maanden na de heropening moet de horeca opnieuw zeker een maand dicht.
Fred Debrock
© Zo’n vier maanden na de heropening moet de horeca opnieuw zeker een maand dicht. Fred Debrock

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium