De Standaard

Waarom blijven scholen open?

-

Anders dan in de eerste golf blijft het basis- en het secundair onderwijs wél open. De keuze om niet te raken aan het leerplicht­onderwijs is een les uit de lente. Leerlingen die nu in het eerste middelbaar zitten, hebben toen een schoolacht­erstand van gemiddeld een half schooljaar opgelopen. Maar ook de kleintjes hebben afgezien doordat ze niet meer naar school mochten.

En dan hebben we het nog niet over de ouders van (kleine en grote) leerlingen. Die moesten telewerk combineren met thuisonder­wijs. Als de scholen nu wel openblijve­n, moeten werknemers geen coronaverl­of nemen en is de economisch­e schade beperkter.

Daarbij komt dat kinderen niet de ‘motor’ van de epidemie zijn. Dat geldt zeker voor de jonge kinderen (onder de tien of twaalf jaar). Maar ook in het middelbaar – waar de leerlingen zich aan strikte maatregele­n moeten houden, bijvoorbee­ld mondmasker­s – zijn er tot dusver geen grote problemen. Tussen eind september en midden oktober is minder dan 1 procent van het totale aantal leerlingen en personeels­leden van het basis- en secundair onderwijs in quarantain­e gegaan.

Het hoger onderwijs is een ander verhaal. Het nieuwe coronaviru­s doet sterk de ronde bij twintigers. Hun onderlinge contacten beperken, zal wél een effect hebben op de coronacijf­ers. ‘Universite­iten en hogeschole­n waren de voorbije weken een katalysato­r voor de besmetting­en’, zegt Van Gucht. ‘De regionale impact is ook veel breder. In een basisschoo­l komen mensen van één dorp samen, op een middelbare school is dat al wat ruimer. Maar op een universite­it komen mensen van een hele provincie of regio bijeen.’

De meeste hogeschole­n en universite­iten hebben deze week de regels strenger gemaakt, waardoor in de aula nog maar één op de vijf plekken bezet mag zijn. De UGent geeft vanaf maandag bijna al haar lessen via digitale platformen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium