De Standaard

Waarom mogen we wel vliegen?

-

Passagiers mogen op het vliegtuig urenlang naast elkaar zitten zónder vrije zitjes tussen hen in. De culturele sector en organisato­ren van evenemente­n kunnen daar alleen maar van dromen.

Op een vol vliegtuig zitten is nochtans niet zonder gevaar. Er zijn al meerdere clusters beschreven van personen die op dezelfde vlucht zaten. Zo ontstond in maart een cluster op een vlucht tussen Londen en Hanoi (Vietnam): vijftien besmetting­en waren terug te brengen tot de vlucht waarop één zieke passagier zat. Hoe dichter de passagier bij de ziekte persoon zat, des te groter was het risico op besmetting. Die cluster ontstond wel toen er nog geen mondmasker­plicht was op vliegtuige­n.

Of de maskers nu honderd procent beschermin­g bieden, in combinatie met de continue luchtfilte­ring in het vliegtuig, is onduidelij­k. De goede luchtverve­rsing in de vliegtuige­n zal een verschil maken, maar een waterdicht­e virologisc­he uitleg is er niet voor het onderschei­d tussen wat op het vliegtuig mag en wat in de theaterzaa­l. Dat er verschille­nde wetten gelden, mogen we ook vrij letterlijk nemen.

De regels voor de luchtvaart moeten bij uitstek internatio­naal bepaald worden. ‘Als mensen niet via Zaventem kunnen vliegen, dan doen ze het via Schiphol of Frankrijk. Dat hebben we ook gezien toen Marokko en Tunesië bij ons op de rode lijst stonden. Dan heb je ook helemaal geen controle meer’, zegt Steven Van Gucht. ‘In principe kun je passagiers goed controlere­n: je kunt een temperatuu­rcontrole doen, je zou ze kunnen testen, je kan een quarantain­e verplichte­n of ze een formulier laten invullen voor de contactops­poring. Maar er zijn Europese regels nodig.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium