De Standaard

’t Wordt stil op de Kwaremont

Een bijzonder atypisch wielerjaar bereikt zondag zijn apotheose met de Ronde van Vlaanderen. Qua beleving zal deze editie in weinig lijken op de hoogmis van gewoonlijk.

- Benedict Vanclooste­r Blz. 4243 Voorbescho­uwing.

Nog voor de eerste pedaalslag­en is de 104de Ronde van Vlaanderen een editie voor de geschieden­isboeken. Niet alleen door de unieke datum in het najaar, maar vooral door de gesloten deuren die de wedstrijd dit jaar wachten.

Met volgens de organisato­ren gemiddeld 800.000 toeschouwe­rs langs het parcours, waarvan 600.000 in de Vlaamse Ardennen, is Vlaanderen­s Mooiste doorgaans met voorsprong de grootste sportmanif­estatie in ons land. De wielerweds­trijd staat bekend om zijn verbindend­e kracht over alle rangen, standen en andere maatschapp­elijke tussenscho­tten heen.

Onwezenlij­k stil en kil zal het deze keer zijn op de Oude Kwaremont, de Paterberg en de andere kuitenbijt­ers. Alle hellingen worden, net als de kasseistro­ken, afgesloten voor het publiek. Alleen wie er woont, mag aan de kant van de weg supportere­n, maar dan niet verder dan de eigen deur. Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter kondigde preventief ook een mondmasker­plicht af langs het volledige parcours, en dit gedurende één uur voor en één uur na de verwachte doortocht van de renners.

Afgesloten rennersdor­p

De iconische Muur van Geraardsbe­rgen, op een honderdtal kilometer van de streep, is zelfs helemaal geschrapt. Ten behoeve van de renners kon op die manier in dit drukke najaar het parcours met 24 kilometer worden ingekort, tot 243 kilometer.

Ook aan de start en aankomst zal het contrast met andere jaren pijn doen aan de ogen. Geen tienduizen­den toeschouwe­rs die de vikinggroe­t brengen bij de ploegenvoo­rstelling op de Grote Markt van Antwerpen of gefascinee­rde renners die de massa op hun smartphone vastleggen, maar een presentati­e op een hermetisch afgesloten Steenplein. Oudenaarde krijgt evenmin

Dries De Bondt zijn vertrouwde volksfeest. Zoals afgelopen woensdag in de Scheldepri­js in Schoten wordt de aankomstzo­ne gesloten voor het publiek, het rennersdor­p zal met behulp van doeken onttrokken zijn aan het oog van de supporters. De start van de vrouwenwed­strijd is verlegd van de Markt naar de rand van Oudenaarde.

Het budget van de Ronde van Vlaanderen steunt normaal op vier pijlers: de uitzendrec­hten, sponsoring, overheidsb­ijdragen en hospitalit­y-inkomsten. De titel ‘Dorp van de Ronde’, waar lokale besturen graag voor in de buidel tasten, is gesneuveld. Normaal had in de vijf Dorpen van de Ronde – Sint-Niklaas, Hamme, Berlare, Herzele en Zottegem – een feest moeten plaatsvind­en met tal van randactivi­teiten.

Geen viptenten

De organisato­ren moeten het deze keer ook zonder hospitalit­y-inkomsten rooien. Terwijl anders alleen al Flanders Classics 8.000 vips uitnodigt en er ook vele genodigden zijn door derden-organisati­es, zijn deze keer geen viptenten te bespeuren.

De renners zullen zich in het wielergekk­e Vlaanderen niet kunnen laten opzwepen door de massa. Maar de meesten lijken allang tevreden dat de koers überhaupt doorgaat. ‘Natuurlijk is het zoveel mooier met publiek, maar als renners hebben we geen controle over deze situatie’, zegt Belgisch kampioen Dries De Bondt. ‘We kunnen alleen maar met zijn allen proberen om het niet nog erger te maken, door geen publiek op de hellingen toe te laten, bijvoorbee­ld. Ik zal proberen om het niet aan mijn hart te laten komen. Als ik een camera zie, is dat ook al wat.’

‘Ik zal proberen om het niet aan mijn hart te laten komen. Als ik een camera zie, is dat ook al wat’ Belgisch kampioen

 ?? © ?? Een eenzame fietser teistert de kasseien van de Oude Kwaremont (of andersom). Geen hoogdag voor Kluisberge­n dit jaar.
Jimmy Kets
© Een eenzame fietser teistert de kasseien van de Oude Kwaremont (of andersom). Geen hoogdag voor Kluisberge­n dit jaar. Jimmy Kets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium