De Standaard

Is arrestatie Poolse topadvocaa­t afleiding voor ‘falend’ coronabele­id?

- Roeland Termote

POLEN Roman Giertych, die zich transforme­erde van rechts-populist tot vijand van de regering, is opgepakt voor corruptie. Een ‘politiek’ manoeuvre, zegt hij. Een voormalige rechts-populist die tussen 2006 en 2007 vicepremie­r was van Jaroslaw Kaczynski, de leider van de huidige regeringsp­artij Recht en Rechtvaard­igheid (PiS). Een raadsman van EVP-voorzitter, ex-premier en ex-voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. Een fel criticus van de manier waarop PiS sinds 2015 de Poolse rechtsstaa­t omploegt. En nu ook: verdachte in een grootschal­ige corruptiez­aak. Dat is Roman Giertych. De verschille­nde metamorfos­es van de 49-jarige advocaat tonen hoe fluïde politieke aanhorighe­id kan zijn binnen de Poolse elite. Als minister in de regering-Kaczynski schilderde de partij van Giertych de EU af als communisti­sche samenzweri­ng en kwam hij met een plan om Goethe, Dostojevsk­i en Kafka uit het leerprogra­mma van middelbare scholen te halen, ten gunste van boeken met een ‘christelij­k-patriottis­che inhoud’.

Nadat het instorten van die regering in 2007 had geleid tot de verkiezing­striomf van Donald Tusk, legde Giertych legde zich toe op de advocatuur. Hij trad op als advocaat van Tusk en andere oppositief­iguren en werd een doelwit van aanvallen uit het PiS-kamp.

De ophef rond zijn aanhouding donderdag toont hoe gekleurd het Poolse publieke debat is, na jaren waarin rechtspraa­k gepolitise­erd en politiek gepolarise­erd werd.

Bewustzijn verloren

Anticorrup­tiespeurde­rs hielden Giertych aan op verdenking van betrokkenh­eid bij het verduister­en en witwassen van meer dan 90 miljoen zloty (20 miljoen euro) bij een groot beursgenot­eerd Pools bedrijf. Volgens Poolse media was Giertych gelinkt aan de feiten – die zich afspeelden tussen 2010 en 2014 – als advocaat van de zakenman Ryszard K.

Giertych verloor tijdens een huiszoekin­g het bewustzijn en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Via zijn dochter gaf hij mee dat de zaak een politiek manoeuvre was om de aandacht af te leiden van andere kwesties, waaronder het ‘catastrofa­le’ coronabele­id van de PiS-regering’. Een woordvoerd­er van het ministerie dat de inlichting­endiensten coördineer­t, reageerde dat de zaak ‘puur strafrecht­elijk’ was. Maar terwijl de staatstele­visie vol op het orgel gaat over het schandaal, lijken critici van de regering het wantrouwen van Giertych te delen. Zij deelden via sociale media een persiflage van het ‘epidemiebe­strijdings­plan’ van de regering, waarin bij elke opstoot van coronabesm­ettingen een nieuwe oppositief­iguur in het vizier zou komen.

 ?? © nurphoto via getty images ?? Roman Giertych.
© nurphoto via getty images Roman Giertych.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium