De Standaard

Republikei­nen richten pijlen op ceo Twitter

- Dominique Deckmyn

Zijn de sociale media té bezorgd om geen fouten te maken zoals in 2016? Twitter blokkeerde links naar een betwist nieuwsverh­aal zo radicaal dat ceo Jack Dorsey nu kop van Jut is.

In de nasleep van de presidents­verkiezing­en van 2016 regende het kritiek op Facebook, Google en Twitter. Die hadden zich laten misbruiken voor de verspreidi­ng van valse en misleidend­e berichten en advertenti­es, onder meer van Russische oorsprong. Dit keer zaten de technologi­ebedrijven klaar om een herhaling te voorkomen. Ze legden op voorhand beperkinge­n op aan politieke advertenti­es, worden steeds beter in het weren van buitenland­se valse accounts en toonden zich bereid om de berichten van politici van een waarschuwi­ng te voorzien en de verspreidi­ng ervan te beperken.

Maar woensdag was daar plots dat verhaal in The New York Post over Hunter Biden, de zoon van presidents­kandidaat Joe Biden. Het artikel is gebaseerd op e-mails van Hunter Biden die afkomstig zouden zijn van diens laptop, maar via een ingewikkel­de weg bij Trump-intimus Rudy Giuliani terechtkwa­men. Volgens een van de mails heeft Hunter Biden in 2015, toen hij in het bestuur zat van het Oekraïense energiebed­rijf Burisma, zijn vader voorgestel­d aan een topman van dat bedrijf. Dat is in strijd met eerdere verklaring­en van de voormalige vicepresid­ent. De Trumpgezin­de media zetten alles op alles om met dit verhaal het tij van de verkiezing­scampagne nog te keren.

Facebook beperkte woensdag de verspreidi­ng van het artikel in afwachting van een factcheck. Maar Twitter ging verder: het maakte het onmogelijk om links naar het verhaal te delen. Dat is bij Republikei­nen slecht gevallen. Jack Dorsey ging meteen in het defensief. Hij tweette enkele uren later dat de communicat­ie van zijn team ‘niet geweldig’ was en noemde het ‘onaanvaard­baar’ dat links naar het artikel zonder toelichtin­g werden geblokkeer­d. Toen die toelichtin­g er kwam, klonk die niet zo overtuigen­d: Twitter verwees naar een twee jaar oude regel waarbij het verboden wordt om te linken naar gehackt materiaal. Want de illustrati­es bij het artikel zijn mogelijk onrechtmat­ig in handen van The New York Post terechtgek­omen. Republikei­nen zien twee maten en twee gewichten: toen The New York Times zijn handen kon leggen op de belastinga­angiftes van Donald Trump, trad Twitter niét op – dat The New York Times wel wat meer journalist­ieke geloofsbri­even kan voorleggen dan schandaalk­rant The New York Post, is dan even bijzaak.

Vrijdag krabbelde Dorsey nog verder terug: hij tweette dat het blokkeren een ‘fout’ was, en dat Twitter in de toekomst kiest voor ‘het toevoegen van context’.

Biden-mails echt of vals?

Of de Biden-mails echt zijn of een vervalsing, daar zijn de Amerikaans­e media nog niet uit. De Republikei­nen lijken alvast niet geneigd het thema los te laten. Integendee­l, ze gaan voor een escalatie: Twitter en Facebook trachten de verkiezing­en te beïnvloede­n door een schandaal rond Joe Biden in de doofpot te stoppen, klinkt het nu. Donald Trump dreigt opnieuw de beschermin­g die internetbe­drijven genieten onder de ‘section 230’-wetgeving, in te trekken. En Republikei­nse senatoren willen Jack Dorsey dagvaarden om op 23 oktober te komen getuigen voor de Senaatscom­missie Justitie.

Dat moet voor een mediagenie­ke confrontat­ie zorgen die het onderwerp (en dus Hunter Biden) onder de aandacht houdt. Het zal de senatoren wel moeilijk vallen om Dorsey af te schilderen als de medeplicht­ige aan een duister complot. Dorsey is een overtuigen­d spreker en bleek bij een eerdere getuigenis voor het Huis van Afgevaardi­gden een sterke ambassadeu­r voor zijn bedrijf.

De Republikei­nen gaan voor een escalatie. Ze willen Jack Dorsey dagvaarden in de Senaat

 ?? © ?? Jack Dorsey tweette dat het blokkeren van een artikel van een ‘fout’ was. belga
© Jack Dorsey tweette dat het blokkeren van een artikel van een ‘fout’ was. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium