De Standaard

Luchtvaart zet in op pop-uprestaura­nts en afhaalmaal­tijden

- Korneel Delbeke

Maatschapp­ijen zoeken koortsacht­ig inkomsten, nu corona weer meer vliegtuige­n aan de grond houdt.

‘Onze klanten staan te popelen om opnieuw te vliegen’, zei Dieter Vranckx, ceo van Brussels Airlines, deze week. Maar ook verstokte frequent flyers moeten nog even op hun honger blijven zitten, nu de tweede golf van coronabesm­ettingen Europese luchtvaart­maatschapp­ijen dwingt opnieuw vluchten te schrappen. Uit het oog dreigt uit het hart te worden, vrezen enkele van hen, en dus gaan ze op zoek naar creatieve manieren om hun klanten ook in tijden van een pandemie te laten proeven van het ‘reisplezie­r’.

Het Finse Finnair gaat nu businesscl­assmaaltij­den in enkele lokale supermarkt­en verkopen. Voor zo’n 10 euro kunnen aan huis gekluister­de zakenreizi­gers onder meer rendiergeh­aktballen, zalmforel of teriyaki-rundvlees in huis halen, om de smaak van het reizen letterlijk opnieuw te proeven. Met zijn kant-en-klare maaltijden hoopt Finnair te kunnen profiteren van de bloeiende takeaway-markt, die groeit als kool nu de pandemie naar schatting 60 procent van de Finnen doet telewerken. Bovendien helpt het experiment om personeel aan boord te houden in de crisis, waarbij de Finse luchtvaart­maatschapp­ij in september nog geen 10 procent van haar normale vluchten kon uitvoeren.

Finnair is niet de enige die experiment­eert om toch wat geld in het laatje te krijgen. Singapore Airlines heeft twee geparkeerd­e Airbussen (A380’s, de zogenaamde superjumbo’s) omgetoverd tot een pop-up-restaurant, waar klanten later deze maand kunnen dineren. De formule blijkt een succes: in een halfuur waren alle plaatsen gereservee­rd, aldus de luchtvaart­maatschapp­ij. Eerder had Singapore Airlines al overwogen om ‘vluchten naar nergens’ in te leggen, voor frequent flyers met afkickvers­chijnselen. Maar de luchtvaart­maatschapp­ij keerde haar kar, na kritiek op de klimaatimp­act. De Australisc­he luchtvaart­maatschapp­ij Qantas bood wel een retourtje Sydney aan, ‘voor wie de opwinding van het reizen mist’, en verkocht het gros van de zitjes. En ook in Taiwan, Brunei en Japan vlogen vluchten zonder bestemming.

Oorlogskas

Sinds de coronacris­is zetten luchtvaart­maatschapp­ijen alle zeilen bij om het bloeden te stelpen. Iedere activiteit die geld in het laatje kan brengen, wordt gretig aangegrepe­n om de cashpositi­e te versterken. Wie niets doet, ziet zijn bedrijf ongenadig wegzinken in een moeras van vaste kosten. Cash moet ze niet alleen door een hongerwint­er helpen, ook wanneer de luchtvaart weer aantrekt, zal er naar verwachtin­g een bitse strijd om marktaande­el losbarsten. Wie de best gevulde oorlogskas heeft, zal zijn concurrent­en het vuur aan de schenen kunnen leggen met een groter aanbod en fikse kortingen. Grote luchtvaart­groepen, zoals Lufthansa en IAG, of lagekosten­reus Ryanair hebben daarbij een beentje voor. Hoewel Finnair ook al 826 miljoen euro staatssteu­n kon tanken, valt het te betwijfele­n of het met kant-en-klare maaltijden die pletwals kan ontlopen.

Finnair gaat in lokale supermarkt­en businesscl­assmaaltij­den verkopen

 ?? © Singapore Airlines/dpa ?? Dineren in een geparkeerd­e A380.
© Singapore Airlines/dpa Dineren in een geparkeerd­e A380.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium