De Standaard

Amerikaans­e consument houdt de moed erin

- (belga)

CONJUNCTUU­R Het consumente­nvertrouwe­n in de Verenigde Staten is in oktober verder toegenomen, tot het hoogste niveau sinds het begin van de coronapand­emie. Dat blijkt uit een eerste schatting van de universite­it van Michigan, die naar het vertrouwen peilt.

De index steeg tot 81,2 punten, tegen 80,4 in september. De gemiddelde Amerikaan had vooral meer vertrouwen in de toekomstig­e algemene economisch­e toestand. De index bleef wel onder de verwachtin­g van analisten.

Toch bezorgd

Over de huidige stand van de economie blijft de Amerikaan bezorgd, onder meer door de uitbreidin­g van de pandemie en door het uitblijven van een akkoord tussen Republikei­nen en Democraten over een relancepla­n.

Vrijdag bleek ook dat de industriël­e productie in de VS in september is gedaald, voor de eerste keer sinds april. Dat maakte de Amerikaans­e centrale bank bekend. Na vier maanden van meer industriël­e productivi­teit was er vorige maand een eerste krimp, met name in de auto- en in de technologi­esector. Die krimp kwam bovendien onverwacht, want analisten hadden op een versnellin­g van de productie gerekend.

Globaal wordt er in de VS nog altijd ruim 7 procent minder geproducee­rd dan in februari, voor de komst van het nieuwe coronaviru­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium