De Standaard

Disney wil Netflix zijn

- Dominique Deckmyn

Dacht u nog dat Disney een filmstudio was? Een tekenfilms­tudio, zelfs? Ach welnee! Disney is vanaf heden een streamingb­edrijf, heeft nieuwe baas Bob Chapek maandag fier aangekondi­gd. En een maker van ‘content’, dat ook nog wel. Die content zal worden uitgespeel­d waar dat het meeste geld opbrengt.

Wat betekent dat nu allemaal? Wel, het betekent dat de beurskoers van Disney met vijf procent omhoog schoot. Met dank aan investeerd­ers die plots beseffen dat ze aandelen van een hippe streamingz­aak kopen in plaats van een stoffige filmmaker. De meest cynische interpreta­tie van deze reorganisa­tie bij Disney is dat die vooral daarvoor was bedoeld. Operatie geslaagd, dus. Het is een klassieke goocheltru­c: kijk niet naar de sukkelende bioscoopfi­lms of naar de 28.000 mensen die bij de pretparken worden ontslagen, kijk naar de streaminga­fdeling Disney+ die niet onaardig boert.

Verder wordt er wat met directeurs geschoven. Met als voornaamst­e effect, dat de creatieve afdelingen voortaan vrij zijn om zelf te beslissen waar hun nieuwe film of serie het best tot zijn of haar recht komt. Dat is heel slecht nieuws voor de bioscopen. De grote blockbuste­rs barstensvo­l Marvel-superhelde­n zullen ze nog wel krijgen. Maar op veel meer hoeven ze niet te rekenen. Disney beweert dat deze herstructu­rering er al zat aan te komen, de coronacris­is zou de beslissing alleen hebben versneld. Maar had Disney in andere omstandigh­eden zijn hechte banden met de bioscoopke­tens zodanig op het spel gezet? Onwaarschi­jnlijk.

Dat de bioscopen dicht waren, gaf Disney de ruimte om te experiment­eren met nieuwe modellen. Die brengen in totaal veel minder geld op dan een traditione­le bioscoopre­lease, hebben ze geleerd. Maar Disney zelf houdt er misschien evenveel aan over. En de bioscoopke­tens liggen op apegapen, ze zitten dus in een zwakke onderhande­lingsposit­ie. Het illustreer­t nog maar eens dat de wereld na corona nooit meer dezelfde zal zijn.

Het grote verschil tussen de wereld van streaming en die van de bioscoop, is de voorspelba­arheid. Disney heeft er een paar superjaren op zitten, qua filmhits. Maar een paar dikke flops kunnen alles op losse schroeven zetten – en een virusuitbr­aak ook, hebben we nu geleerd. Als het nieuwe seizoen van Stranger things een beetje tegenvalt daarentege­n, zullen weinig mensen meteen hun Netflix-abonnement opzeggen. Het geld blijft maandelijk­s binnenlope­n.

En daar draait het om, in 2020: voorspelba­arheid, zekerheid. Daarom zetten Amazon en Apple groot in op maandelijk­se abonnement­en, tot grote vreugde van beleggers. Daarom lijkt Netflix plots een ‘veilige’ investerin­g, hoewel het veel meer geld uitgeeft dan er binnenkomt. En daarom ziet ook Disney zijn toekomst nu in een flinke maandelijk­se factuur voor elk gezin.

Disney mag dan plots officieel een streamingb­edrijf zijn, het is niet het grootste streamingb­edrijf. Dat is Netflix. En zo zit het Huis van de Muis in een weinig vertrouwde positie: die van achtervolg­er. Disney wil Netflix worden, en laat daarvoor veel van zijn voorgeschi­edenis als filmstudio los. Dat was misschien onvermijde­lijk geworden, maar wie had dat vijf jaar geleden voorspeld?

 ??  ?? Het Huis van de Muis zit nuin een weinig vertrouwde positie: die van achtervolg­er
Het Huis van de Muis zit nuin een weinig vertrouwde positie: die van achtervolg­er
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium