De Standaard

Hypermoder­n DPD-distributi­ecentrum is goed voor 150 tot 200 nieuwe jobs

- Dimitri Berlanger

De komst van een gloednieuw geautomati­seerd sorteercen­trum iin Koningslo zal 150 à 200 nieuwe jobs opleveren. Het Franse koerierbed­rijf DPD investeert 50 miljoen euro. Het centrum moet gebruikskl­aar zijn in de zomer van 2022. Dat is goed nieuws voor de sterk door corona getroffen luchthaven­regio.

DPD Belgium - onderdeel van de Franse Post - wil nog verder investeren in België, omdat het de markt van e-commerce ook in ons land verder ziet groeien. Daarbij investeert het Franse bedrijf 60 miljoen euro aan nieuwe depots in België, waar van 50 euro miljoen in een volledig geautomati­seerd sorteercen­trum van ongeveer 9.000 vierkante meter.

Dat sorteercen­trum komt op een terrein van 59.500 vierkante meter, dat eigendom is van vastgoedgr­oep Montea. Beide bedrijven gaan niet toevallig een partnershi­p aan: door corona boomt de e-commerce in ons land als nooit tevoren. Dat - én de strategisc­he ligging van het terrein – deden DPD Belgium zelfs beslissen om zich meteen voor minimum 27 jaar te engageren en zo de belevering van pakjes in ons land nog vlotter te laten verlopen.

Een win-win

Het terrein waar het innovatiev­e gebouw op twee bouwlagen komt, ligt aan de Tyraslaan vlakbij de afrit Vilvoorde langsheen de Brusselse Ring en nabij diverse invalswege­n richting centrum Brussel.

De komst van het distributi­ecentrum is ook goed voor extra werkgelege­nheid in de door corona hevig getroffen luchthaven­regio. ‘Het gaat over 150 tot 200 nieuwe jobs waarbij men hopelijk tegen de zomer van 2022 actief zal zijn’, zegt burgemeest­er Hans Bonte (SP.A).

Ook duurzame belevering staat centraal, want uit een onderzoek van de Franse speler blijkt dat niet minder dan 66% van de Belgische online shoppers verwacht dat bedrijven hun verantwoor­delijkheid opnemen tegenover het milieu. ‘We hebben de vergunning toegekend na moeilijke, maar constructi­eve gesprekken’, zegt Bonte. ‘Vooral duurzaamhe­id kreeg de nodige aandacht. Het bedrijf heeft zich geëngageer­d om zijn vloot zeer snel te elektrific­eren en dat zijn ze intussen volop aan het doen. In die zin is dat een win-win.’ Voor Montea betekent dit een langetermi­jnbeleggin­g op een strategisc­he locatie. ‘De coronacris­is versnelt de vraag naar regionale distributi­ecentra’, zegt ceo Jo De Wolf. ‘Met dit project spelen we opnieuw in op die vraag. Daarnaast zijn we bijzonder trots te kunnen meewerken aan het eerste distributi­egebouw met twee bouwlagen in België, een innovatie voor de sector die tegemoetko­mt aan de nood om spaarzaam om te gaan met de schaarse beschikbar­e ruimte.’

De Belgische e-commerce heeft de wind in de zeilen. Belgische webshops haalden vorig jaar een gezamenlij­ke omzet van 8,2 miljard euro. Dat is een stijging van 17% in vergelijki­ng met de situatie in 2018. Intussen stijgt ook het aantal transactie­s en neemt het aantal Belgische webshops sterk toe. Dat blijkt uit de meest recente E-commerce Barometer. Wegens de coronacris­is gaan die cijfers volgens experten de komende maanden nog verder de hoogte in.

‘Het bedrijf heeft zich geëngageer­d om zijn vloot zeer snel te elektrific­eren’ Hans Bonte Burgemeest­er Vilvoorde

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium