De Standaard

‘Mijn levensgelu­k hangt niet af van 90 minuten op de groene mat’

-

Anderlecht zit in de hoek waar de klappen vallen. Sportief en financieel. En dat leidt intern soms zelfs tot ruzie. Maar een strijdbare Wouter Vandenhaut­e heeft geen spijt dat hij voorzitter werd: ‘Deze club heeft gewoon een déclic-moment nodig.’

‘Anderlecht komt terug’, daar is Wouter Vandenhaut­e zeker van. Wanneer, dat durft hij niet concreet te voorspelle­n. ‘Zo snel mogelijk. Het verschil met Club Brugge is echt niet zo groot als tijdens de voorbije topper. Dat zullen we in de terugwedst­rijd bewijzen’, benadrukt de Anderlecht-voorzitter tijdens een lang gesprek in het oefencentr­um in Neerpede.

Dat is opmerkelij­k. Veel interviews moet je van Vandenhaut­e normaal niet verwachten. Dat laat hij liever over aan ceo Karel Van Eetvelt. Maar de moeilijke sportieve en financiële situatie van de Brusselse topclub dwingt Vandenhaut­e voor het eerst sinds zijn aantreden eind mei zelf in de schijnwerp­ers te treden. Tegen zijn zin. Want, zegt hij zelf: ‘Ik wil vooral een bescheiden voorzitter zijn.’

De stijlbreuk met de flamboyant­e Marc Coucke is groot. Vandenhaut­e is geen kleedkamer­voorzitter. ‘Ik ben al die maanden één keer in de kleedkamer geweest. Na de verloren wedstrijd in Brugge ben ik elke speler “coronagewi­js” een vuistje gaan geven. Ik wou daar gewoon even zijn. Om te tonen dat ik er ook voor hen ben in moeilijke momenten. Want de jongens waren allemaal diep ontgoochel­d.’

Topclub in crisis

Dat was wel niet de aanleiding voor het interview. Het gesprek kwam er vooral als reactie op de oplaaiende spanningen tussen eigenaar Marc Coucke en een groep kleinere aandeelhou­ders, die met 26 procent van de aandelen een blokkering­sminderhei­d in de club hebben. Zij raken het intern maar niet eens over een ingrijpend herstelpla­n voor de komende vijf jaar, waarbij 70 miljoen euro in RSC Anderlecht gepompt moet worden: 50 miljoen door omzetting van schulden aan de aandeelhou­ders, 20 miljoen via een nieuwe kapitaalve­rhoging. En mogelijk zelfs nog een pak meer. Want door de coronacris­is – die volgens Vandenhaut­e ook voor het voetbal in België zal uitdraaien op ‘een bloedbad’ – dreigen de financiële putten bij Anderlecht straks nog veel groter te worden.

Kortom, Vandenhaut­e is een voorzitter van een topclub in volle crisis. De jarenlange stroom aan mislukte transfers deed de spelersker­n en de loonmassa exploderen, terwijl de sportieve resultaten niet volgden. En ook de financiële nasleep van de vele ontslagen van trainers, directie- en stafleden – met soms hoge en langlopend­e ontslagver­goedingen – laten zich bij de Brusselse club voelen.

Een malaise die zich al enkele jaren steevast vertaalt in tegenvalle­nde sportieve resultaten. Anderlecht haalde vorig jaar geen Europees voetbal, waardoor de club minstens 10 miljoen euro inkomsten misloopt, en staat na acht speeldagen ontgoochel­end met 13 punten op plaats zeven in de voorlopige rangschikk­ing van de Jupiler Pro League. Een vicieuze cirkel die Anderlecht volgens Vandenhaut­e alleen kan doorbreken met goed inhoudelij­k beleid, met voorop de jeugdoplei­ding in Neerpede. Want qua infrastruc­tuur heeft een deel van de concurrent­ie het fiere paars-wit inmiddels voorbijges­token.

Dictatoria­al beleid

Vandenhaut­e is dan ook niet bang om de vinger op de wonde te leggen. ‘Anderlecht stond stil. Neen, de club is de voorbije tien jaar zelfs achteruitg­egaan’, verwijst hij naar het beleid onder Herman Van Holsbeeck en Roger Vanden Stock. ‘Alles was hier nog à l’ancienne. De laatste vernieuwin­g die zij deden was het Purple Talents-project.’ Terwijl een topclub volgens Vandenhaut­e constant moet bijsturen en evalueren. ‘Dat is wat Anderlecht niet heeft gedaan en wat Club Brugge al tien jaar wel doet.’

En de oude diepgewort­elde cultuur in de Brusselse club om alles naar de pers te lekken, helpt volgens Vandenhaut­e paars-wit ook niet vooruit. ‘Zo hebben we de voorbije jaren veel transfers gemist’, klinkt het. ‘En de interne ruzie tussen de aandeelhou­ders had ook niet hoeven naar buiten te komen’, verwijst de Anderlecht-voorzitter naar het aanslepend conflict dat vorig weekend culmineerd­e in het ontslag van Besix-topman Johan Beerlandt. Die stapte boos op uit de raad van bestuur en gooide zijn ongenoegen via een persberich­t op straat. ‘Daardoor lijkt het nu plots of Anderlecht de enige voetbalclu­b is die in de problemen zit. Niets is minder waar’, zegt Vandenhaut­e.

Het probleem? Beerlandt is het niet eens met het ‘dictatoria­al beleid’ van eigenaar Marc Coucke, die samen met Joris Ide 74 procent van de aandelen bezit. De topman van bouwreus Besix vindt dat hij als minderheid­saandeelho­uder financieel niet mee moet opdraaien voor wat hij zelf omschrijft als ‘de dramatisch­e financiële situatie’ bij Anderlecht. Want volgens cijfers die uitlekten in De Tijd, moest de noodlijden­de Brusselse voetbalclu­b op het eind van vorig seizoen alweer een recordverl­ies van 36 miljoen euro slikken.

Gefrustree­rd

‘Neen, ik ben niet kwaad op Johan. Ik noem dat eerder een reactie van een gefrustree­rde supporter’, zegt

 ?? © ?? Wouter Vandenhaut­e staat erom bekend dat hij sterke interne tegenstell­ingen met elkaar kan verzoenen.
Kris Van Exel
© Wouter Vandenhaut­e staat erom bekend dat hij sterke interne tegenstell­ingen met elkaar kan verzoenen. Kris Van Exel
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium