De Standaard

Zielenkijk­er ‘S

-

ai, perché, mi batte il corazon? Ho visto Maradona ... O, mamma, innamorato son.’ Dat was het refrein van hét supporters­lied in het Italië van de jaren 1980, toen Diego Maradona vanuit Napels de aanval inzette op de gevestigde (en noordelijk­e) orde. Overal trok de bende van de Argentijn volle stadions, die hij met zijn exquise talent in extase bracht: ‘Weet je waarom mijn hart klopt? Ik heb Maradona gezien. Oh, mama, ik ben verliefd!’

Voor Paolo Sorrentino, filmregiss­eur van internatio­nale renommee, is dat niet zomaar een lied. Zijn hart klopte voor Maradona. En klopt nog dankzij Maradona. Die heeft dus niet alleen levens verwoest – het zijne bovenal, en met verve – maar ook gered.

Oscarwinna­ar Sorrentino was 17 toen Napoli voor het eerst kampioen werd, en smeekte zijn ouders om het wonderteam uit zijn geboortest­ad ook naar uitwedstri­jden te mogen vergezelle­n. Ze weigerden. En lieten zich, zoals dat gaat met ouders, op een dag toch vermurwen. Zoonlief mocht naar Empoli, toch een trip van 500 kilometer. Op Youtube staat het verslag van die wedstrijd, dat begint met een verbroeder­ing tussen beide supporters­groepen, misschien was dat de reden waarom Sorrentino’s ouders toch overstag gingen. De Napolitaan­se tifosi werden in Toscane vergast op aanplakbil­jetten die hen welkom heetten, een groot verschil met de ontvangst in andere stadions, waar het inlandse racisme luidkeels werd beleden en de Vesuvius steevast werd aangemaand om nog eens in alle hevigheid uit te barsten.

Empoli-Napoli eindigde op 0-0. Afgaande op de samenvatti­ng was het een slaapverwe­kkende wedstrijd, al draaide

Maradona wel bijna een hoekschop rechtstree­ks binnen. Sorrentino was er niet bij. Toen hij zich opmaakte om naar het station te gaan, werd er aangebeld: de politie, met een vreselijke onheilstij­ding. Zijn moeder en vader waren in hun vakantiehu­is in de bergen aan een CO-vergiftigi­ng overleden. Opvoeden is elke dag weer tientallen beslissing­en nemen. Hun laatste bleek ongeloofli­jk ingrijpend: door hun zoon toestemmin­g te geven Napoli achterna te reizen, was hij niet mee op weekenduit­stap. En bleef hem de sluipmoord­enaar bespaard.

Het hart van Paolo Sorrentino klopte voor Maradona, en klopt nog dankzij Maradona

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium