De Standaard

En voor de Walen, (niet) hetzelfde!

-

De krant heeft lang gewacht om in te zoomen op de verschille­nde manier waarop corona heeft toegeslage­n in Wallonië en in Vlaanderen. Sommige lezers waren daar niet tevreden over. van de krant, maar daarom nog niet uit de geesten van de redactie.

Dat er in Wallonië relatief meer coronadode­n waren gevallen dan in Vlaanderen, heeft de redactie de voorbije maanden wel af en toe vermeld. Toen DS Weekblad begin juni een (uitstekend­e) reconstruc­tie maakte van het drama dat zich in de rusthuizen had afgespeeld, werd in een apart artikel in de krant gewag gemaakt van de regionale verschille­n. Toch ging de reconstruc­tie uitsluiten­d over Vlaanderen.

Dat is ook logisch. Het gros van de lezers zijn Vlamingen die in Vlaanderen wonen, en zij willen in de eerste plaats weten wat er zich in de Vlaamse woonzorgce­ntra heeft afgespeeld. Die zijn een Vlaamse aangelegen­heid. De focus op Vlaanderen heeft dus niets te maken met politieke agenda’s, wel met een gevolg van de federalise­ring: de regio’s groeien uiteen.

Onlangs ging er wel meer aandacht naar de regionale verschille­n die nu net het omgekeerde aangeven dan bij de eerste golf. Maar een artikel dat deze week de evoluties in Vlaanderen en Wallonië vergeleek, schoot sommigen toch weer in het verkeerde keelgat. Ook aan de andere kant van de taalgrens. Bij de UCLouvain viel het bijzonder slecht dat de universite­it in dat artikel werd bestempeld als ‘een van de oorzaken van de torenhoge incidentie onder Waals-Brabantse jongvolwas­senen. Aan de universite­it raakten al meer dan 600 studenten besmet.’ Wat er niet bij stond, was dat die 600 besmetting­en niet de ‘incidentie’ weergeven (het aantal besmetting­en binnen een bepaalde periode), maar wel het totale aantal besmetting­en, de ‘prevalenti­e’.

Dat had inderdaad duidelijke­r mogen zijn. Erger vond ik de uitleg van een Vlaamse professor, dat het er aan de UCLouvain ‘te laks’ aan toeging volgens sommige van zijn studenten die aan de UCLouvain keuzevakke­n volgden. ‘De universite­it lijkt er te functioner­en alsof er geen corona is’, zei hij. Op die uitspraak ‘van horen zeggen’ had de redacteur een weerwoord moeten vragen aan de universite­it waarover het ging – wat hij zeker gedaan zou hebben als het over een Vlaamse universite­it zou gaan.

Het voorbeeld maakt duidelijk dat Wallonië inderdaad hoe langer hoe meer een beetje een ‘buitenland’ is geworden voor de krant. Lezers kunnen dat jammer vinden, maar het weerspiege­lt wel de Belgische realiteit.

Brussel heb ik uit deze beschouwin­gen bewust weggelaten, hoewel lezers ook geregeld laten weten dat ze over de Europese, Belgische én Vlaamse hoofdstad wel wat meer zouden willen lezen. Het weekend dat de redactie naar Brussel verhuisd is, zijn zij die daar vragende partij voor zijn alvast op hun wenken bediend met een volledig nummer van DS Weekblad. Nu de redacteurs geregeld naar de hoofdstad moeten pendelen, valt niet uit te sluiten dat die in de krant meer redactione­le aandacht zal krijgen. Als dat niet zo is, zullen ontevreden lezers me dat ongetwijfe­ld op tijd en stond laten weten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium