De Standaard

Bij telewerk zijn er niet alleen winnaars

-

Hoe een virus plots alles kan veranderen. Door de noodzaak om op afstand te werken hebben vele dienstenbe­drijven hun werkplekke­n de voorbije maanden in ijltempo moeten digitalise­ren. In enkele weken tijd ging het, alleen al in België, van 1 miljoen thuiswerkd­agen per week naar 8,5 miljoen, rekent ING België voor in een nieuw rapport. Het aandeel telewerker­s verdubbeld­e in ons land van 17 procent naar 35 procent, of 1,7 miljoen mensen.

Sterker nog, voor de meeste bedrijven bleef telewerk ook na de lockdown de regel. Uit peilingen van de Nationale Bank blijkt dat bijna iedereen die in april telewerkte, ook in september nog minstens deeltijds van thuis uit werkte.

En dus denkt ook ING België dat dit een gamechange­r is. Eenmaal het virus straks overwonnen is, wordt telewerk het nieuwe normaal. Niet alleen omdat het technisch kan. Ook omdat er voldoende respect en vertrouwen is gegroeid tussen werkgevers en werknemers om telewerk te blijven stimuleren. Met als populairst­e eindresult­aat wellicht een soort hybride tussenvorm, waarin een pak werknemers minstens enkele dagen per week van thuis uit kan werken.

Telewerk vergroot ongelijkhe­id tussen mensen en sectoren. Later wordt duidelijk wie de rekening gepresente­erd krijgt

Natuurlijk biedt thuiswerk tal van voordelen. Minder files en dus minder tijdverlie­s. En soms zelfs wat extra loon. Liefst 1.051 bedrijven hebben al een versnelde regeling aangevraag­d bij de fiscus voor een ‘thuiswerkv­ergoeding covid19’. Zij kunnen alle werknemers die structuree­l telewerken maximaal 129,48 euro per maand betalen om extra kosten te dekken: gaande van elektricit­eit en verwarming, tot de inrichting van een bureauruim­te thuis (DS 22 mei).

Maar we mogen niet vergeten dat er bij telewerk niet alleen winnaars zijn. Wie niet naar kantoor reist, blijkt gemiddeld langer te werken, vaker te vergaderen en meer e-mails te sturen (DS 24 augustus). En ook maatschapp­elijk veroorzaak­t telewerk ingrijpend­e herverdeli­ngseffecte­n.

‘Wat goed is voor de ene sector, is vaak niet economisch interessan­t voor de andere’, benadrukt ING-econoom Julien Manceaux. Hij waarschuwt voor een sterke terugval van de vraag in sommige sectoren. Het is weliswaar nog te vroeg om de omvang daarvan in te schatten, maar beetje bij beetje wordt duidelijk wie de rekening gepresente­erd krijgt. Werknemers zullen minder vaak op zakenreis gaan (hotels en luchtvaart­maatschapp­ijen), minder de auto naar het werk nemen (autobouwer­s) en minder vaak een kostuum dragen (kledingwin­kels). En bedrijven zullen in telewerk een kans zien om hun vaste kosten te verlagen (kantoorvas­tgoed).

De herverdeli­ng van de vraag tussen deze sectoren schept ook een nieuwe ongelijkhe­id tussen werknemers. Telewerk wordt doorgaans uitgeoefen­d door hogeropgel­eide en beter betaalde werknemers, die werken voor grotere bedrijven in een stedelijke omgeving. Arbeiders vallen vaak uit de boot. Die zogeheten ‘digitale kloof’ zal verder uitdiepen.

Als de pandemie achter de rug is, zal volgens ING de rekening gemaakt worden. ‘De maatschapp­ij zal de verliezers moeten compensere­n en elk bedrijf zal moeten bekijken hoeveel productivi­teitswinst de IT-investerin­gen hebben opgeleverd.’ Een soort ‘corona-alt-delete’ dus. Al zegt de bank niet waar die uitgevoerd moet worden: thuis of op het werk?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium