De Standaard

Is een nieuwe lockdown nog te vermijden?

De roep om extra coronamaat­regelen klinkt steeds luider. Als de cijfers niet snel de goede kant uitgaan, lijkt een lockdown nog moeilijk af te houden.

- JanFrederi­k Abbeloos en Matthias Verbergt

Volstaan de huidige maatregele­n om het tij van de stijgende coronacijf­ers te keren? Een dag voor de federale en deelstaatr­egeringen opnieuw samenzitte­n tijdens een nieuw Overlegcom­ité, staat die vraag centraal. Microbiolo­og Emmanuel André (KU Leuven) trok gisteren aan de alarmbel op de publieke omroepen. ‘Het is nu tijd voor actie’, zei hij. ‘We kunnen niet meer verder. De vraag is niet langer wat er gesloten moet worden. We moeten onszelf afvragen wat er kan openblijve­n. We stevenen recht op een muur af. Een nieuwe lockdown is de enige optie die ons nog rest.’

Uit de cijfers blijkt dat de toename van de positieve gevallen licht vertraagt. ‘De aantallen stijgen fel door, maar het valt op dat de verdubbeli­ngstijd langer is geworden, van zeven tot negen dagen’, zei Steven Van Gucht (Sciensano) gisteren. ‘Een nogal optimistis­che lezing’, valt te horen binnen de regering. Want het aantal ziekenhuis­opnames zal over een week verdubbeld zijn. ‘Op dat moment is ons zorgsystee­m verzadigd’, meent André.

Tsjechië in lockdown

‘We zullen er alles aan doen om tussenoplo­ssingen te vinden, maar een lockdown ligt op tafel’, zei epidemiolo­og Pierre Van Damme (UAntwerpen) op VTM. Ook epidemiolo­og Yves Coppieters (ULB) meent dat er strengere maatregele­n nodig zijn. André suggereert om alle niet-essentiële winkels te sluiten.

Op de Europese kaart kleurt België samen met Tsjechië het donkerst. Tsjechië besliste gisteren om drastische maatregele­n te nemen, die neerkomen op een lockdown. Alle winkels moeten sluiten, op voedingswi­nkels en apotheken na. Daarnaast geldt een uitgaansve­rbod. Alleen om te gaan werken, voor boodschapp­en en om medische redenen mogen inwoners nog naar buiten. Eerder gingen Ierland en Wales al opnieuw op slot.

Zal België volgen? Alvast in Franstalig België groeit de consensus dat de huidige regels niet zullen volstaan. ‘Nieuwe, strengere maatregele­n’ zijn volgens Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) ‘onvermijde­lijk’. Eerder zei ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez hetzelfde.

Toch is het zeer de vraag of dat Overlegcom­ité, dat voorlopig alleen virtueel zou bijeenkome­n, forse verstrengi­ngen zal doorvoeren, laat staan een lockdown. Tot nader order blijft de agenda bestaan uit de goedkeurin­g van de coronabaro­meter. Die kan gepaard gaan met enkele sectoriële verfijning­en, zoals sporten zonder publiek of korter winkelen, maar algemene verstrengi­ngen zitten voorlopig niet in de pijplijn.

‘We moeten het effect van de laatste verstrengi­ngen eerst afwachten’, valt te horen binnen de federale regering. Die hoopt dat onder meer de sluiting van de horeca en de avondklok zich snel laten voelen in de cijfers. Hoewel de impact pas voor volgende week is, zal de evolutie van de cijfers de komende dagen cruciaal zijn.

N-VA verzet zich

Bij zijn aantreden beloofde premier Alexander De Croo (Open VLD) er alles aan te doen om een nieuwe lockdown te vermijden. ‘Ik zeg hier klaar en duidelijk: ons land, onze economie en onze bedrijven kunnen geen nieuwe algemene lockdown aan’, zei De Croo bij zijn regeringsv­erklaring. In elk geval zal het moeilijk zijn om de Vlaamse regering mee te krijgen voor een lockdown. De N-VA, de partij van minister-president Jan Jambon, verzet zich fel.

‘Wij roepen op om geen nieuwe algemene lockdown in te voeren, maar alleen daar strengere maatregele­n te nemen, waar dat nodig is’, zei N-VA-ondervoorz­itter Lorin Parys gisteren in het Vlaams Parlement. Ook federaal wordt opgemerkt dat lokale of provincial­e verstrengi­ngen boven op de federale maatregele­n altijd mogelijk zijn. Zo is de situatie in de provincie Luik ronduit alarmerend.

Ondertusse­n treden, net als aan de vooravond van de eerste lockdown in het voorjaar, spontane verstrengi­ngen in. Alle jeugdveren­igingen in Vlaanderen annuleren komend weekend activiteit­en met overnachti­ng. Zowat alle supermarkt­ketens roepen hun klanten op om alleen te komen winkelen.

‘We stevenen recht op een muur af. Een nieuwe lockdown is de enige optie die ons nog rest’ Emmanuel André Microbiolo­og (KU Leuven)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium