De Standaard

Politieke cul-de-sac

- Karel Verhoeven

In zowat alle democratie­ën raakten kiezers de voorbije jaren ontgoochel­d omdat ze, hoe ze ook stemden, altijd grosso modo hetzelfde beleid kregen. In een mondiale economie zitten grotere machten aan het roer. Nationale politiek heeft nog nauwelijks impact. De machteloos­heid geldt bij uitstek voor een klein land als België, dat de hefbomen voor zijn welvaart niet meer in eigen handen heeft. Toen kwam corona. Mondialer kan een crisis niet toeslaan. Eenzelfde virus gaat overal op dezelfde manier over van mens tot mens, slaat overal harder toe bij ouderen, zaait overal lijden en dood bij hetzelfde type patiënt.

Toch sterven in het ene geïndustri­aliseerde land tien en zelfs twintig keer meer mensen dan in het andere. Het verschil zit een beetje in de cultuur, maar vooral toch in de kwaliteit van het bestuur en in de politieke slagkracht. Corona bracht de politiek weer onbetwist en oppermacht­ig aan het roer. Het virus creëerde de onuitgegev­en situatie dat regeringen hefbomen in handen kregen, die alleen leiders in oorlog gebruiken. Ze mogen zelfs dicteren met hoeveel mensen we intiem zijn.

Voor de tweede keer hoort België nu bij de ergst getroffen landen. In maart speelde pech nog een rol, naast de catastrofa­le beslissing om de strategisc­he voorraad mondmasker­s te vernietige­n. Voor wat ons nu overkomt, moeten we naar de eigen leidende klasse kijken. Die heeft het zo verknoeid dat de regering-De Croo vrijdag voor de loodzware beslissing staat of ze het land opnieuw in een vorm van lockdown zet. Almaar meer stemmen pleiten ervoor. We verloren de controle, testing en tracing kan niet meer volgen, ziekenhuiz­en staan aan de rand.

Toen ze vorige week alvast de horeca sloten en thuiswerk verplichtt­en, zeiden politici, onder wie regeringsl­eiders als Jan Jambon die wel in volle bevoegdhei­d waren tijdens de eerste golf, dat de goeden in de bevolking moeten opdraaien voor het gedrag van onverlaten. Dat is een schromelij­ke onderschat­ting van de eigen invloed en macht, en dus van het eigen aandeel. Dat de besmetting­en weer exponentie­el toenemen, is het voorspelde gevolg van de beslissing om eerst de scholen en daarna de universite­iten verregaand te openen, waar premier Sophie Wilmès een sussende versoepeli­ng bovenop legde. De bevolking begreep collectief en eensgezind dat het niet zo streng meer hoefde. Twee weken later veerden de besmetting­scurves krachtig op.

Dat ze geen andere keuze heeft, zal de regering-De Croo argumenter­en bij wat ze vrijdag beslist. Verbijster­end dat de Belgische regeringen, met alle armslag en impact die ze hadden, zichzelf en ons in zo’n cul-de-sac wringen.

Voor wat ons nu overkomt, moeten we naar de eigen leidende klasse kijken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium