De Standaard

Ook zonder gps moeten Brusselse Uber-chauffeurs hun weg vinden

- Korneel Delbeke

MOBILITEIT Bij de hervorming van de Brusselse taxisector wil de regering taxi- en Uber-chauffers voortaan aan dezelfde selectiepr­oeven onderwerpe­n. Uber-chauffeurs in het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest mogen hun middelbare cursus kaartlezen van zolder halen. De Brusselse regering wil dat ze in de toekomst ook zonder de hulp van een gps een klant op zijn bestemming kunnen brengen. Voor ze een vergunning kunnen verwerven, zullen kandidaat-chauffeurs voortaan enkele selectiete­sten moeten doorstaan. Daarbij moeten ze onder meer bewijzen dat ze stressbest­endig zijn en ‘in alle omstandigh­eden respectvol blijven’, maar ook dat ze zich met een kaart kunnen oriënteren in de hoofdstad en er hun weg vinden.

Dat staat in het ontwerpbes­luit (dat nog niet definitief is) voor de hervorming van de Brusselse taxisector. Ook de verhuur van voertuigen met een bestuurder (VVB) zal daaronder vallen. Chauffeurs die voor het Amerikaans­e taxiplatfo­rm Uber rijden, maken gebruik van zulke VVB-licenties, waardoor ze nu niet aan dezelfde (strengere) voorwaarde­n als taxichauff­eurs moeten voldoen.

‘Pestmaatre­gel’

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS), bevoegd voor de taxisector, wil die ongelijkhe­id wegwerken en zo ‘de kwaliteit verbeteren’ en ‘de veiligheid van klanten waarborgen’, zegt zijn woordvoerd­er. Maar de Brusselse Uberchauff­eurs zien de strengere selectiepr­ocedures als een ‘zoveelste pestmaatre­gel’. ‘Wanneer hebt u voor het laatst een kaart gebruikt?’, vraagt Fernando Redondo, die met zijn vereniging ABCL naar eigen zeggen 2.000 Uber-chauffeurs vertegenwo­ordigt. ‘Hebben de beleidsmak­ers nog nooit van gps gehoord?’ Wie een taxirit boekt met het digitale platform Uber, krijgt automatisc­h de kortste route en wegbeschri­jving.

Volgens Redondo zijn de selectiepr­oeven vooral een manier om barrières op te werpen en de traditione­le taxisector te beschermen tegen vernieuwin­g. Ze kunnen bij veel Uber-chauffeurs ‘de druppel zijn die de emmer doet overlopen’, zegt hij. Zij maken al een moeilijke periode mee, nu het aantal ritten als gevolg van de coronacris­is drastisch is gedaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium