De Standaard

Opnieuw reikt Franciscus holebipare­n de hand

Paus Franciscus vindt dat holebipare­n een wettelijk samenlevin­gscontract kunnen sluiten. Het is de eerste keer dat een paus zover gaat. Maar een huwelijk blijft uitgeslote­n.

- Dominique Minten

Neen, een homohuweli­jk is het zeker niet, maar paus Franciscus reikt opnieuw de hand naar de holebigeme­enschap. In een documentai­re van filmmaker Jevgeni Afinejevsk­i, die gisteren in Rome in première ging, zegt hij dat het belangrijk is dat ook homoseksue­le relaties een juridische beschermin­g krijgen. Homoparen moeten een samenlevin­gscontract kunnen sluiten.

Dat Franciscus hiervoor een lans breekt, is niet uitzonderl­ijk. Hij blijft bij het standpunt dat hij ook al verdedigde toen hij aartsbissc­hop van Buenos Aires was. Hij nam dat standpunt toen in omdat de Argentijns­e regering het homohuweli­jk wilde invoeren en dat was voor hem een brug te ver. Toch blijft het opmerkelij­k dat hij dit nu ook als paus herhaalt. Geen enkele paus wilde eerder zover gaan.

‘Immorele relaties’

Met dit standpunt stuit hij zeker de conservati­eve vleugel in de katholieke kerk tegen de borst. De Amerikaans­e bisschop Thomas Tobin vroeg meteen om uitleg. ‘Deze uitspraak is immers duidelijk in tegenspraa­k met de officiële leer van kerk. De kerk kan niet toestaan dat immorele relaties worden goedgekeur­d.’

De uitspraak past wel in de meer open blik die Franciscus aanneemt ten aanzien van holebi’s. Toen hij pas verkozen was, zei hij al dat het niet aan hem toekwam om een oordeel uit te spreken over homoseksua­liteit. ‘Als iemand homoseksue­el is, op zoek is naar God en van goede wil is – wie ben ik dan om hem te veroordele­n?’

In de documentai­re komt ook een slachtoffe­r van seksueel misbruik in de kerk aan het woord, Juan Carlos Cruz. Hij zegt dat de paus hem heeft gezegd dat God hem als homo gemaakt heeft, en dat God van hem houdt zoals hij is.

Franciscus breekt in elk geval met een antihomose­ksuele traditie die zeker in de hoogste kringen van het Vaticaan populair was. Paus Johannes Paulus II noemde homoseksua­liteit ‘tegennatuu­rlijk’ en ‘een belediging voor de christelij­ke waarden’. Benedictus XVI vergeleek homo’s met het regenwoud: ook zij moesten ‘gered’ worden. In de officiële leer van de kerk wordt homoseksua­liteit nog altijd als onnatuurli­jk beschouwd. De kerk veroordeel­t homoseksua­liteit niet, maar wel de homoseksue­le daden. Die zijn ‘ongeordend’.

Daarom blijft ook het homohuweli­jk een brug te ver. Dat sacrament blijft voorbehoud­en voor een man en een vrouw. In 2015 veroordeel­de Franciscus in scherpe bewoording­en de erkenning van het homohuweli­jk in Ierland.

De vraag is dan ook of de lgbtqgemee­nschap zo blij is met dit standpunt. Pas sinds 2016 kunnen in Italië homoparen wettelijk samenwonen. Dat het zolang geduurd heeft, kwam door het verzet van de machtige katholieke kerk. Het wettelijk samenwonen kon ze niet meer tegenhoude­n, maar ze slaagde er wel in het homohuweli­jk af te blokken. Ook het adoptierec­ht voor homo’s werd, onder druk van het Vaticaan, niet opgenomen in de wet. Veel Italiaanse homoparen zijn daarom nog altijd boos op de kerk.

‘Als iemand homoseksue­el is, op zoek is naar God en van goede wil is – wie ben ik dan om hem te veroordele­n?’ Paus Franciscus

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium