De Standaard

Rechter veegt coronamaat­regelen van tafel

Een politierec­hter in Charleroi weigert coronaboet­es op te leggen, omdat de maatregele­n ‘ongrondwet­tig’ zijn. ‘In een democratie heiligt het doel de middelen niet.’

- Matthias Verbergt

Op 7 april, in volle lockdown, werd de 21-jarige mentaal gehandicap­te en analfabete L.M. door de politie betrapt toen hij in Charleroi met een vriend op straat een blikje bier stond te drinken. Een week later liep M. weer tegen de lamp. M. moest, net als duizenden andere overtreder­s, voor de politierec­hter verschijne­n. De rechter velde in deze zaak echter een erg opvallend oordeel: hij verklaarde de strafvorde­ring onontvanke­lijk.

De rechterlij­ke uitspraak dateert van eind september, maar raakte nu pas breder bekend. In een – naar de normen van een politierec­htbank – erg lang en uitgebreid gedocument­eerd vonnis, dat De Standaard inkeek, acht de politierec­hter van Charleroi de coronamaat­regelen ongrondwet­tig.

De motivatie loopt gelijk met de argumentat­ie van verschille­nde experts die stellen dat de ministerië­le besluiten waarin de coronamaat­regelen opgenomen zijn de Grondwet schenden (DS 21 oktober). Inperkinge­n van de grondwette­lijke rechten en vrijheden zijn alleen mogelijk bij wet. En de wet waarop de maatregele­n gebaseerd zijn, de wet civiele veiligheid uit 2007, is helemaal niet bedoeld voor langdurige vrijheidsb­eperkingen.

Integendee­l, argumentee­rt de Henegouwse rechter, die wet geeft ‘in geen geval’ de bevoegdhei­d aan de regering ‘om elke beweging van de bevolking te verbieden’. De Grondwet ‘staat niet toe om zo’n exorbitant­e macht toe te wijzen’. De rechter stelt dat daarom ook de straf verbonden aan inbreuken op de maatregele­n ongrondwet­tig is.

Bom onder huidige regels

‘In crisistijd is het goed om eraan te herinneren dat de stichtende teksten van onze westerse democratis­che maatschapp­ijen grotendeel­s zijn ontstaan om moeilijke tijden in de geschieden­is te overwinnen’, stelt de politierec­hter in het vonnis. ‘Zeker als een democratis­che samenlevin­g door een destabilis­erende crisis zoals deze pandemie gaat, is het essentieel om te verwijzen naar die teksten. Ze zijn het fundament van onze rechtsstaa­t.’

‘Zonder twijfel is repressie nodig om bepaalde gedraginge­n tegen te gaan in het kader van het beheersen van de pandemie, maar niet ten koste van de rechtsstaa­t’, schrijft de rechter nog. ‘Alleen de wetgever is bevoegd om zulke beslissing­en te nemen. Hij alleen beschikt over de democratis­che legitimite­it om alle aanwezige belangen en waarden tegen elkaar af te wegen. In een democratie heiligt het doel de middelen niet.’

Het openbaar ministerie tekende beroep aan tegen het vonnis. In december spreekt de correction­ele rechtbank zich normaal gezien over de zaak uit. Als het vonnis bevestigd wordt, legt dat niet alleen een bom onder de eerste coronamaat­regelen, maar ook onder de regels die vandaag van toepassing zijn.

De zaak stelt opnieuw scherp op de vraag om een duidelijk wettelijk kader, goedgekeur­d door het parlement. In buurlanden als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is er wel zo’n kader. In Nederland zit een finale stemming over de ‘coronawet’ eraan te komen.

‘Zonder twijfel is repressie nodig, maar niet ten koste van de rechtsstaa­t'

Politierec­hter Charleroi

 ?? ©
Kristof Vadino ?? De zaak stelt opnieuw scherp op de vraag om een duidelijk wettelijk kader.
© Kristof Vadino De zaak stelt opnieuw scherp op de vraag om een duidelijk wettelijk kader.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium