De Standaard

‘Maak van ventilatie de zevende gouden regel’

- JanFrederi­k Abbeloos

CORONAPREV­ENTIE Willen we scholen, woonzorg- en sportcentr­a veilig openhouden, dan moet goede ventilatie veel meer aandacht krijgen in de coronastra­tegie, zeggen de Vlaamse sociale partners.

De Sociaal-Economisch­e Raad van Vlaanderen (Serv), het overlegorg­aan van de Vlaamse sociale partners, pleit in een oproep aan de Vlaamse regering om de nood aan goede ventilatie veel sterker te bepleiten. Momenteel is die maar zijdelings opgenomen in de zes officiële aanbevelin­gen van de overheid, waaronder handen wassen, afstand houden en activiteit­en bij voorkeur in de openlucht doen. In Japan en Duitsland wordt een goede ventilatie binnenshui­s wel sterker benadrukt in de officiële communicat­ie.

Duikbootkw­aliteit

Ondanks strenge ventilatie­voorschrif­ten laat de kwaliteit van de binnenluch­t in de Vlaamse gebouwen nog vaak te wensen over, stelt de Serv. ‘Nu het kouder wordt, vinden steeds meer activiteit­en binnen plaats achter gesloten ramen. Toch is het belangrijk om die ramen te openen als we niet nog meer deuren willen sluiten’, zegt Danny Van Assche, voorzitter van de Serv.

‘De lucht binnen is soms tot wel vijf keer slechter dan de buitenluch­t, duikbootkw­aliteit dus. Ventilatie kan coronabesm­ettingen helpen te vermijden en dat levert sociaal-economisch bijzonder veel op. Zeker als dat een tweede besmetting­sgolf helpt te bedwingen en een verdere lockdown afhoudt.’

In goed geventilee­rde gebouwen kan het besmetting­srisico tot tien keer lager liggen, schat de Serv. ‘Bovendien leidt het tot minder afwezighed­en, minder hoofdpijn, meer comfort, meer concentrat­ie en creativite­it en vooral betere (leer)prestaties. Verbeterde ventilatie kan voor leerlingen het verschil betekenen tussen een 6,5 en een 8 voor rekenen op het rapport.’

De Serv pleit voor een meetcampag­ne naar de actuele staat van het binnenklim­aat in gebouwen in Vlaanderen. Zo zijn er CO2meters nodig in de 50.000 Vlaamse klassen. De metingen moeten toelaten om tot een degelijke ventilatie­strategie te komen. In afwachting moeten bedrijven en organisati­es nadenken over een slimme capaciteit­sverminder­ing van gebouwen, lesgeven en werken in de openlucht, en over weersafhan­kelijke adviezen, aldus de sociale partners.

 ?? © ?? Ventileren is de boodschap. getty
© Ventileren is de boodschap. getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium