De Standaard

Vijftig dierenarts­en om slachthuiz­en te controlere­n

- (blg, elb)

DIERENWELZ­IJN Minister Weyts wil met vijftig dierenarts­en toezien op het welzijn van dieren in slachthuiz­en. ‘Waarom geen onverwacht­e vliegende brigades?’ Nadat verscheide­ne (undercover)reportages wantoestan­den in slachthuiz­en aan het licht hebben gebracht, besliste Vlaanderen het controlesy­steem rond dierenwelz­ijn in slachthuiz­en aan te pakken.

Nu focust het Federaal Voedselage­ntschap hoofdzakel­ijk op voedselvei­ligheid. Om tot een ‘sluitender controlesy­steem’ te komen, beloofde minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) een Vlaams controlete­am dat moet toezien op de naleving van de regels rond dierenwelz­ijn.

Vlaanderen sloot daarvoor een contract af met een vijftigtal zelfstandi­ge dierenarts­en die een speciale opleiding hebben gekregen aan de UGent. Dat zei Ben Weyts gisteren in het Vlaams Parlement. Elke dierenarts heeft een slachthuis toegewezen gekregen en zal vanaf eind oktober op slachtdage­n drie uur controlere­n. Op basis van hun analyses wordt gekeken waar extra maatregele­n nodig zijn. De coalitiepa­rtners zijn niet overtuigd. Gwenny De Vroe (Open VLD) en Bart Dochy (CD&V) drongen aan op de beloofde ‘vliegende brigades’, die onaangekon­digde controles zouden uitvoeren.

Mobiele dodingunit­s

Intussen werkt de Europese Commissie

aan een wettelijk kader om ‘mobiele dodingunit­s’ mogelijk te maken, zodat kleine aantallen runderen op de boerderij zelf gedood kunnen worden. Biologisch­e landbouwor­ganisaties zijn al langer vragende partij voor zo’n systeem. ‘Kleinschal­ige veehouders hebben het moeilijk om een slachthuis te vinden op een bereikbare afstand’, zegt Paul Verbeke van Bioforum. ‘Ook vanuit het standpunt van het dierenwelz­ijn is het transport van dieren geen goede zaak.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium