De Standaard

‘Wie zal er straks die nieuwe cultuurtem­pels vullen?’

-

als er wordt nagedacht over wetgeving’.

Kinderen die zelf influencer­s worden, zijn in ons land zeldzaam. Je hebt wel heel wat volwassen influencer­s die hun kinderen betrekken bij hun activiteit. Hannes Coudenys maakt bijvoorbee­ld filmpjes met zijn nu zesjarige adoptiefzo­on Rae Morris. ‘We zijn daarin gerold’, zegt hij. ‘Voor mij is het begonnen uit enthousias­me voor mijn zoontje en voor de adoptie, en toen is het wat uit de hand gelopen. We hebben nu samen 360.000 volgers op Tiktok, en kunnen nergens meer komen zonder herkend te worden’. Maar de kleine Rae voelt zich daar niet ongemakkel­ijk bij, zegt Coudenys. Het echte influencer­werk in opdracht van sponsors, neemt ‘hooguit vijf minuten per week’ in beslag. De vergoeding is vaak in natura, wat in België erg gebruikeli­jk is. ‘Alles wat we ermee verdienen is uiteraard voor Rae’. En wat als Rae het op een bepaald moment níét meer leuk vindt om op straat herkend te worden? ‘Dan stopt het’, zegt Coudenys. Ook hij is te vinden voor het idee van een wetgeving zoals de Franse. ‘Want het evolueert heel snel momenteel, kijk naar wat er allemaal gebeurt op Tiktok’.

Onze meest succesvoll­e Tiktokkers zijn (nipt) meerderjar­ig. Maar de jonge Ella Kasumovic, die deelnam aan Belgium’s got talent, figureert om de haverklap in video’s, zowel op haar eigen Youtubekan­aal (170.000 abonnees) en Tiktok (280.000 volgers) als in de Youtubeen Tiktokfilm­pjes van Celine Dept en Michiel Callebaut – momenteel de twee meest succesvoll­e socialmedi­asterren in ons land. Ella heeft ook haar eigen kledinglij­n.

En in het Franstalig landsgedee­lte is er de kleine Adam, met zijn Youtubekan­alen Little Boy Adam en Petit Garçon Adam (samen 3,6 miljoen abonnees). Verscheide­ne filmpjes zijn miljoenen keren bekeken. Dat zorgt in principe voor heel wat reclame-inkomsten.

Dominique Deckmyn

 ?? © ?? Ryan rr
Kaji.
© Ryan rr Kaji.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium