De Standaard

Jonge influencer­s in Frankrijk beschermd

Frankrijk pioniert met een wet die minderjari­ge influencer­s beschermt tegen uitbuiting. In België is er nog geen goede regeling.

-

Influencer­s worden steeds jonger. De meest verdienend­e ster op Youtube is de negenjarig­e Ryan Kaji: 26 miljoen dollar bracht zijn Youtubekan­aal vorig jaar in het laatje. Je ziet hem op dat kanaal spelen met speelgoed van de vele sponsors, voor een publiek van 27 miljoen abonnees. Anastasia Radzinskay­a haalde vorig jaar ‘maar’ 18 miljoen binnen, maar ze was dan ook nog maar vijf.

Ook op Tiktok zijn piepjonge sterren met miljoenen volgers inmiddels doodgewoon. En ook daar gaan grote bedragen om, vooral in sponsoring. Er is nood aan wetgeving om die jonge influencer­s te beschermen, zegt Valerie Verdoodt, onderzoeks­ter aan de London School of Economics. Zij publiceerd­e vorig jaar een vergelijke­nd onderzoek naar de wettelijke beschermin­g voor minderjari­ge influencer­s in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. ‘Uit ons onderzoek bleek dat de wetgeving niet is aangepast aan de digitale omgeving’, zegt Verdoodt. Kinderarbe­id is in principe verboden. Er is wetgeving die daarop een uitzonderi­ng maakt voor minderjari­ge artiesten, onder welbepaald­e omstandigh­eden die de jongeren beschermen. Maar kindinflue­ncers vallen vaak buiten die beschermin­g, constateer­t Verdoodt. ‘Er is vaak geen echte arbeidsrel­atie en het werk gebeurt onder gezag van de ouders’. Over de impact van het influencer­werk op de ontwikkeli­ng van een kind op lange termijn, is nog onvoldoend­e duidelijkh­eid, volgens de studie. In België zijn er wel enige regels rond reclame en sponsoring op sociale media, maar die zijn er vooral ter beschermin­g van de kinderen als consument, niet als influencer.

‘Er is nood aan een wetgevend kader waarbinnen de kinderen deze activiteit­en op een veilige manier kunnen uitvoeren’, zegt Verdoodt. Een verbod vindt zij geen goed idee: kinderen moeten het recht hebben om deel te nemen aan het leven online en kunnen er veel nuttige vaardighed­en leren, zegt ze. Maar het werk kan tijdrovend zijn, of fysiek of emotioneel te veeleisend.

Valerie Verdoodt

Frankrijk stemde eerder deze maand over een wet die jonge influencer­s moet beschermen tegen uitbuiting. Die wetgeving moet zorgen dat de werkuren binnen de perken blijven en dat de inkomsten op een geblokkeer­de rekening komen tot de kinderen zestien jaar zijn. De wet zegt ook dat de kinderen later kunnen beslissen om alle beelden of video’s waarin ze voorkomen, van het internet te laten verdwijnen. ‘Dat initiatief in Frankrijk is volgens mij het enige instrument dat specifiek van toepassing is op kindinflue­ncerwerk’, zegt Verdoodt.

‘Overal herkend’

In België komt het weinig voor dat bedrijven geld betalen aan kinderen voor posts op sociale media, zegt Alicia Van Coillie van het socialmedi­a-agentschap Punchline. ‘Merken springen daar heel voorzichti­g mee om’, zegt ze. Van Coillie werkte enkele jaren geleden wel met Fanta aan een campagne waar minderjari­ge influencer­s bij werden betrokken. Dat soort sponsordea­ls wordt meestal erg ad hoc geregeld zegt ze. ‘Er is weinig duidelijkh­eid. Het zou goed zijn

‘De Belgische wetgeving is niet aangepast aan de digitale omgeving’ Onderzoeks­ter aan London School of Economics

 ?? © ?? Ella Kasumovic. rr
© Ella Kasumovic. rr
 ?? © ?? Anastasia Radzinskay­a. rr
© Anastasia Radzinskay­a. rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium