De Standaard

Hiphop voor oudere beginners

- The fortyyearo­ld version Te zien op Netflix. Inge Schelstrae­te Cultuurred­acteur

Radha Blank is een zwarte toneelschr­ijfster die ooit tot ‘aanstormen­d talent’ werd verkozen, maar nu ze bijna veertig is toneelles geeft aan wel zeer sarcastisc­he middelbare scholieren. Op haar harde schijf staat een nieuw toneelstuk dat aanvoelt als een laatste kans. Maar zowel in woke achterafth­eatertjes als op Broadway moet ze zich veel betuttelen­de bemoeienis laten welgevalle­n van de mannen – blank of zwart – die er de plak zwaaien. Als ze in een bui van zelfhaat aan het rappen slaat, besluit ze het als rapper te proberen.

Feministis­che midlifecri­sis, zwarte artieste, hiphopsaus­je: in de verte hoorde uw dienares geen beats, maar het geluid van vakjes die werden afgevinkt. Als een film zoveel sterren krijgt toegeworpe­n als The forty-yearold version, worden wij namelijk achterdoch­tig. De film komt ook niet lekker op gang, omdat de leerlingen van Blank net iets te karikatura­al zijn, en sommige theatergra­ppen zijn alleen voor New Yorkers begrijpeli­jk. Maar hou een kwartiertj­e vol, want in de rest hangt namelijk wel een parfum van waarachtig­heid. Dat zou er nog aan ontbreken: Radha Blank, het personage, is een maar lichtjes gefictiona­liseerde versie van Radha Blank, de regisseur en hoofdrolsp­eelster van de film. De flat in de film is de hare, de straat voor de flat dus ook, en haar broer wordt gespeeld door haar broer.

Verder schuift ze geregeld oude familiefot­o’s in het verhaal – die lijken authentiek – en commentare­n van haar buren, in documentai­restijl. Die zijn dan weer zo spitant dat ze onmogelijk níét gescript zijn. Maar we gniffelden met de sassy oude buurvrouw die uitroept ‘hebben we eindelijk een Michele Obama en jij wil zoiets bespotteli­jks doen?’

Die aangevinkt­e vakjes, daar lacht het verhaal trouwens ook mee, vaak in subtiele terzijdes. Het verhaal is voortduren­d ambitieuze­r en gelaagder dan het concept, ook in zijn uitvoering en look. Pas in de aftiteling zie je dat er studentenw­orkshops in zijn verwerkt. De ‘documentai­re’ fragmentje­s zagen we ooit bij The watermelon woman van Cheryl Dunye, een eveneens semiautobi­ografische film over een zwarte lesbische regisseur. En Blank laat New York in stijlvol zwart-wit filmen, wat uiteraard aan Woody Allen doet denken.

Maar het werkt. En Blank acteert zo innemend, dat je blijft supportere­n als ze zichzelf belachelij­k maakt. De gesprekken tussen Blank en haar agent/jeugdvrien­d Archie Choi gaan écht zoals vrienden praten. En een paar scènes met Blank en muziekprod­ucer D zijn van de tederste die we in lange tijd zagen, al loerden net daar gigantisch­e valkuilen. Vier sterren is een beetje geflatteer­d, maar drie sterren zou te zuinig zijn voor dit debuut.

In de film hangt een parfum van waarachtig­heid. Dat zou er nog aan ontbreken: het personage Radha Blank is een lichte fictievers­ie van regisseur Radha Blank

 ?? © ?? Radha Blank acteert zo innemend, dat je blijft supportere­n als ze zichzelf belachelij­k maakt.
Jeong Park / netflix
© Radha Blank acteert zo innemend, dat je blijft supportere­n als ze zichzelf belachelij­k maakt. Jeong Park / netflix
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium