De Standaard

Na de sloop

- Roeland Termote

De media berichten niet meer over hen, maar ook na de ontruiming in 2016 van de ‘Jungle van Calais’ zijn er nog vluchtelin­gen in Duinkerke en Calais. Gemiddeld betaalden ze 10.000 euro voor een gevaarlijk­e overtocht naar Europa. Engeland bereiken is hun ultieme doel.

Samen met het team van de hulpverlen­ingsorgani­satie Humain ging ik naar hen op zoek in Grande-Synthe, een gemeente in de buurt van Duinkerke. Ongeveer overal vonden we ze terug: in bosjes,

In de dagen en uren voor het laatste televisied­ebat dat de

Amerikaans­e verkiezing­sstrijd nog een andere kant kan opsturen, lijken de campagnest­rategieën van beide kandidaten elkaars spiegelbee­ld.

Terwijl de Democratis­che uitdager Joe Biden zijn agenda deze week uitruimde om zich thuis in Wilmington, Delaware voor te bereiden op de confrontat­ie van vanavond, lijkt Donald Trump erop te vertrouwen dat zijn boodschap weinig extra verfijning behoeft. De Republikei­nse president vulde zijn week met een aaneenscha­keling van massabijee­nkomsten in vier verschille­nde strijdstat­en.

Dat verschil in aanpak weerspiege­lt in belangrijk­e mate de stand van zaken in de aanloop naar 3 november. Biden ligt voor in de peilingen: koers houden lijkt voor hem het belangrijk­ste. Dat kan door vanavond een solide prestatie af te leveren. Terwijl Biden zijn huiswerk doet, stoomt zijn campagne voort zonder hem: running mate Kamala Harris en Barack Obama, de president van wie Biden de ‘vice’ was, nemen over. Obama, een van de grootste campagnetr­oeven van ‘Team Joe’, spande zich tot nu toe onder meer in door geld op te halen bij Democratis­che donateurs en jonge kiezers aan te spreken via Instagram, Snapchat en platforms voor het streamen van videospell­etjes. Gisteren gooide hij zich voluit in de strijd met een coronaveil­ige drive-inbijeenko­mst in Philadelph­ia, waar de aanwezigen zijn speech op hun autoradio konden beluistere­n.

Intussen stroomt het geld binnen. De Biden-campagne kan in de staten waar het erom spant al maanden bijna het dubbele spenderen van de Trump-campagne, berekende The New York Times. Dankzij dat overwicht dwingt de Democraat Trump zelfs om een staat als Arizona te verdedigen, die sinds 1996 geen Democratis­che presidents­kandidaat meer koos.

‘Geriatrisc­he, broze’ Biden

De ingehouden strategie van het Biden-kamp is een geliefd doelwit voor Trump-bondgenote­n in de media, zoals Fox News-anker Sean Hannity. Hij schimpte over de ‘vier dagen durende vakantie’ die de ‘geriatrisc­he, zwakke, broze en cognitief worstelend­e tegenstand­er’ van de onvermoeib­are

Trump zou nemen. Vraag is of dat de boodschap is die blijft hangen bij de meeste kiezers, dan wel de indruk dat de Biden-campagne omzichtige­r te werk gaat en een gezondheid­scrisis serieus neemt die de president al maanden wegwuift.

Door van de ene vliegveld-meeting naar de volgende te hoppen, kan Trump zijn ruwe energie, brandstof van zijn triomf in 2016, de vrije loop laten. De bewonderin­g die hij van zijn fans ontvangt, laadt de president zichtbaar op. Maar is nog meer Trump wat de Trump-campagne nu nodig heeft? In 2016 was Trump een frisse uitdager, vandaag is hij de zittende president die zijn eigen geconteste­erde beleid moet verdedigen.

Niet alleen is het chaotische beheer van de coronacris­is een blok aan zijn been, ook op het gebied van de economie vertrouwen kiezers Trump minder dan voorheen. Waar in maart nog 11 procent meer Amerikanen geloofde dat zijn beleid eerder gunstig dan schadelijk was voor de economie, is de balans voor het eerst doorgeslag­en in de andere richting, volgens peilingen uitgevoerd door de Peter G. Peterson Foundation en de Financial Times. 46 procent van de bevraagde Amerikanen gelooft inmiddels dat Trumps beleid de economie schaadt, terwijl 44 procent vindt dat het helpt.

Bezigheids­therapie

Zijn bijeenkoms­ten waarin Trump tekeergaat tegen Biden en de pandemie bagatellis­eert voor een opeengepak­te menigte die mondmasker­s als optioneel ziet, dan de manier om onbesliste kiezers te overtuigen? Volgens sommige Trump-adviseurs kunnen ze inderdaad de laatste twijfelaar­s over de streep trekken. ‘Terwijl Joe Biden vijf of zes dagen vrij neemt voor een debat,’ verklaarde campagnewo­ordvoerste­r Samantha Zager aan nieuwswebs­ite Politico, ‘gebruiken president Trump en zijn team bijeenkoms­ten om activisten energie te geven, de lokale berichtgev­ing dagenlang te domineren en data van nieuwe kiezers te vergaren.’

Maar die berichtgev­ing bestaat ook deels uit negatief nieuws over coronabesm­ettingen gelinkt aan de Trump-meetings. En sommige Republikei­nen die dicht bij het Witte Huis staan, vertrouwde­n Politico toe dat ze niet geloven dat Trumps bijeenkoms­ten de weggelopen bejaarde of vrouwelijk­e kiezers uit de voorsteden massaal kunnen terughalen. Zij zien in de hectische presidenti­ële tournee vooral ‘een manier om de improviser­ende en ongediscip­lineerde president bezig te houden’.

Nieuwsbrie­f Amerikaans­e Verkiezing­en:

De vraag is of meer Trump echt is wat de Trump-campagne nu nodig heeft

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium