De Standaard

Campagnevo­eren in spiegelbee­ld

Terwijl Donald Trump het land doorkruist om zijn aanhangers toe te spreken op massabijee­nkomsten, zit Joe Biden thuis te studeren voor het laatste televisied­ebat. Het verschil in campagnest­rategie kan niet groter zijn.

- ANALYSE

De Franse regering zette in enkele dagen een offensief tegen extremisme op poten. President Macron vraagt ook steun aan zijn Russische collega Poetin.

Na de woorden, de daden. De onthoofdin­g van de leraar Samuel Paty heeft de strijd van de Franse president Emmanuel Macron tegen het radicaal islamisme in een stroomvers­nelling gebracht. ‘La peur va changer de camp’, beloofde de Franse president toen hij vrijdagavo­nd voor de school in Conflans-SainteHono­rine stond. De angst zal van kamp veranderen.

Zijn regering treuzelde niet. Gérald Darmanin, de minister van Binnenland­se Zaken, zette meteen een groot offensief op poten. Aan de poort van de moskee in de Parijse voorstad Pantin hangen drie blaadjes op. Daarop staat geschreven dat het gebedshuis sinds gisteravon­d voor zes maanden de deuren moet sluiten. De moskee staat bekend om haar banden met het salafisme. De hoofdimam studeerde in Jemen aan een fundamenta­listisch instituut. Twee weken geleden werd een van de veelbespro­ken haatvideo’s tegen Paty gepost op de website van de moskee. Ook de naam van Paty en het adres van de school stonden in een reactie vermeld.

Verheerlij­king van terreur

Op het moment van de aanslag was Darmanin zelf in Marokko om er te praten over het terugsture­n van geradicali­seerde onderdanen. Niet veel later maakte hij bekend dat Frankrijk 231 geradicali­seerde buitenland­ers terugstuur­t naar hun land van oorsprong. De komende dagen reist hij ook naar Algerije en Tunesië om de regeringen er hetzelfde te vragen.

Na de aanslag werden op sociale media tientallen berichten onderschep­t van mensen die de aanslag toejuichte­n. Zij worden vervolgd voor de verheerlij­king van terreur. ‘De vijanden van de republiek zullen worden opgepakt’, belooft Darmanin.

De regering wil ook islamitisc­he organisati­es laten ontbinden. Een daarvan is het CCIF, het collectief tegen islamofobi­e. Het publiceert jaarlijks cijfers over moslimhaat en assisteert gelovigen die met islamofobi­e te maken krijgen. Het CCIF is fel gekant tegen de laïcité, de strikte scheiding tussen Kerk en Staat. De organisati­e krijgt overheidss­teun, maar kan vermoedeli­jk ook rekenen op geldstrome­n uit Turkije en zelfs van de Moslimbroe­ders.

Premier Jean Castex wil ook het Observatoi­re de la Laïcité flink opschudden. Dat observator­ium houdt in opdracht van de regering de relaties tussen Kerk en Staat in de gaten. Dat loopt niet goed, klinkt het in de entourage van de premier.

Ook de minister van Burgerzin, Marlène Schiappa, schoot in actie. Zij riep de bazen van de sociale media op het matje. Die dragen volgens de regering een grote verantwoor­delijkheid in wat er vorige week is gebeurd. ‘Het is begonnen op de sociale media en het is er ook geëindigd’, zei woordvoerd­er Gabriel Attal. Zij moeten nu beter gaan samenwerke­n met de politieen inlichting­endiensten.

Terwijl zijn ministers in eigen land alle registers opentrekke­n, trekt president Macron zelf de grens over. Hij heeft de Russische president Vladimir Poetin gevraagd om nauw samen te werken in de strijd tegen terrorisme en illegale immigratie. De dader, Abdoullakh Anzorov, was een in Moskou geboren achttienja­rige Tsjetsjeen die sinds kort een verblijfsv­ergunning had in Frankrijk.

Zaterdag benadrukte de Russische ambassade in Parijs dat de dader geen banden meer had met Moskou. ‘Deze misdaad heeft niets te maken met Rusland, aangezien de dader al twaalf jaar in Frankrijk woont.’ De Tsjetsjeen­se gemeenscha­p – er zijn naar schatting 30.000 tot 65.000 Tsjetsjene­n in Frankrijk – staat inmiddels onder verscherpt toezicht van de Franse inlichting­endiensten, zei Jean-Charles Brisard van het

Franse Centre d’Analyse du Terrorisme.

Volgens politiebro­nnen onderschei­den zich binnen die gemeenscha­p twee ‘gevaarlijk­e’ profielen: personen die in de jaren 80 de onafhankel­ijkheidsbe­weging steunden en jongeren die zich in het Westen niet geacceptee­rd voelen, en gemakkelij­k ten prooi vallen aan jihadistis­che extremiste­n.

Leerlingen in de cel

Uit het onderzoek blijkt intussen dat dader Anzorov berichten heeft gestuurd naar de vader die de online haatcampag­ne tegen Paty was gestart, nadat die Mohammedca­rtoons had getoond in zijn les. De man zit nog vast. Ook een aantal leerlingen van de school wordt nog in voorhechte­nis gehouden, omdat ze de leraar zouden hebben aangeduid, nadat Anzorov hen geld had gegeven.

De Tsjetsjeen­se gemeenscha­p staat inmiddels onder verscherpt toezicht van de Franse inlichting­endiensten

 ?? © ?? Trump voert beelden van zijn tegenkandi­daat op tijdens een bijeenkoms­t in Pennsylvan­ia eergistere­n. Biden gooit ondertusse­n Kamala Harris en Barack Obama in de strijd.
Saul Loeb/afp
© Trump voert beelden van zijn tegenkandi­daat op tijdens een bijeenkoms­t in Pennsylvan­ia eergistere­n. Biden gooit ondertusse­n Kamala Harris en Barack Obama in de strijd. Saul Loeb/afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium