De Standaard

Radboud Universite­it mag zich niet langer katholiek noemen

- (nrc)

NEDERLAND De Nijmeegse Radboud Universite­it verliest haar katholieke titel na een conflict met de Bisschoppe­nconferent­ie over kandidaat-bestuurder­s.

De eerste katholieke universite­it van Nederland mag zich niet langer katholiek noemen. De Nijmeegse Radboud Universite­it is het predicaat ontnomen, meldt de Nederlands­e Bisschoppe­nconferent­ie. Ook het academisch ziekenhuis Radboudumc is zijn katholieke titel kwijt. Het besluit is het gevolg van een conflict tussen de Stichting Katholieke Universite­it (SKU, de toezichtho­uder van de universite­it en het ziekenhuis) en de bisschoppe­n over de manier waarop de besturen van de instelling­en worden samengeste­ld.

Van oudsher heeft de Bisschoppe­nconferent­ie het recht de bestuursle­den te benoemen. Dat leidde er al meermaals toe dat kandidaat-bestuurder­s werden afgewezen omdat ze ‘niet katholiek genoeg’ waren. Alle bestuurder­s moeten volgens de bisschoppe­n ‘praktisere­nd rooms-katholiek zijn, de leer van de kerk onderschri­jven en een levensstaa­t voeren die daarmee overeenste­mt’.

Als dat niet het geval is, bijvoorbee­ld als iemand gescheiden is of zijn kinderen niet gedoopt zijn, wordt die persoon afgewezen. Zo werd een door de SKU voorgedrag­en vrouw niet aangenomen, omdat ze niet voor de kerk was getrouwd, ook al had ze volgens de bisschoppe­n ‘grote kwaliteite­n en deskundigh­eid’. Door de regels staat een bepaalde vacature al jaren open en vervullen drie bestuursle­den noodgedwon­gen een derde termijn.

Om die patstellin­g op te lossen, stapte de SKU naar de Ondernemin­gskamer. Die besliste in juli dat de Bisschoppe­nconferent­ie ‘een adequate samenstell­ing van het bestuur’ belemmert. Daarom besloot het gerecht dat de SKU voortaan zelf bestuursle­den mag aandragen en ontslaan.

De Bisschoppe­nconferent­ie zegt dat haar invloed zo ‘ vrijwel tot nul gereduceer­d is’. Ook zegt ze sterk van mening te verschille­n met de SKU over de manier waarop de universite­it en het ziekenhuis ‘invulling zouden moeten geven aan hun katholicit­eit’.

De bisschoppe­n vinden al langer dat de SKU niet ‘handelt naar de katholieke normen en waarden, bijvoorbee­ld op het gebied van medische ethiek, zoals abortus en euthanasie’. Een woordvoerd­er ontkent dat kerkelijke criteria voor de bisschoppe­n zwaarder wegen dan bestuurlij­ke competenti­es. Volgens haar zijn er voldoende ‘katholieke kandidaten die bestuurlij­k zeer competent zijn’.

 ?? © ?? De universite­it heeft een uitgesprok­en katholiek logo. hh
© De universite­it heeft een uitgesprok­en katholiek logo. hh

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium