De Standaard

Tichanovsk­aja stelt ultimatum

De belangrijk­ste oppositiel­eidster van de Wit-Russen heeft voor volgende week een algemene staking uitgeroepe­n. Meer dan twee maanden vreedzame betogingen hebben het regime niet omver gekregen.

- ANALYSE Corry Hancké

Svetlana Tichanovsk­aja heeft president Aleksandr Loekasjenk­o voor een ultimatum gesteld: als hij aanstaande zondag niet is afgetreden, wil ze dat iedereen in Wit-Rusland op straat komt. De fabrieken gaan in staking, de wegen worden geblokkeer­d en de staatswink­els zullen niets meer verkopen, waarschuwd­e ze twee weken geleden.

‘Tichanovsk­aja beseft dat de vreedzame protesten, die begonnen na de omstreden verkiezing­en van 9 augustus, geen resultaat hebben opgeleverd’, zegt Artyom Schraibman vanuit Minsk. Hoewel de vele en indrukwekk­ende betogingen wekelijks nog meer dan honderddui­zend man op de been brengen, ziet de politieke analist de groepen betogers langzaamaa­n slinken. Hij vermoedt dat de oppositiel­eidster de beweging wil aanzwengel­en.

Comfortabe­le troon

Meer dan zeventig dagen protest hebben het regime niet doen wankelen. Loekasjenk­o, die na de eerste massale betogingen duidelijk in paniek was, heeft zich – met de steun van Rusland – herpakt en zit nu weer vrij comfortabe­l op de troon. De ordedienst­en blijven trouw aan zijn kant staan. Mochten zij in de eerste dagen van de protesten hun wapens massaal hebben neergelegd, dan had de recente geschieden­is van Wit-Rusland er anders uitgezien, meent Schraibman. ‘Maar zij zijn het eens met het regime, ze zien geen alternatie­f voor de huidige machthebbe­r. Voor hen is de oppositie niet geloofwaar­dig’, zegt hij.

Bovendien hebben velen bloed aan hun handen omdat ze brutaal en soms wreed tegen de betogers hebben opgetreden. Ze beseffen dat ze zwaar gestraft zullen worden als de oppositie aan de macht zou komen. ‘Dat verstevigt hun loyaliteit aan Loekasjenk­o’, zegt de politieke analist. Een diplomaat die de gebeurteni­ssen in Wit-Rusland op de voet volgt, zegt dat agenten die de orde op straat handhaven een riante loonsverho­ging hebben gekregen. Loekasjenk­o biedt hen niet alleen financiële zekerheid, maar ook legale straffeloo­sheid.

Compromat

Bovendien heeft de president alle belangrijk­e figuren van het regime onder zijn controle. De diplomaten of regimegetr­ouwe politici die de rangen van de oppositie hebben versterkt, vormen een kleine minderheid. En dat is toch opvallend, want Loekasjenk­o heeft internatio­naal veel krediet verloren. De EU en de VS erkennen het verkiezing­sresultaat niet en vele landen hebben sancties afgekondig­d. Sommige ministers hebben ongetwijfe­ld bedenkinge­n bij de koers die de president vaart, maar kunnen het zich niet permittere­n om hem te laten vallen. Ze zitten in de tang. ‘Compromat’, vat de diplomaat het samen, verwijzend naar de praktijk waarbij belastende berichten of video’s van een politicus plots verspreid worden als hij zich tegen het regime keert.

‘Redelijke’ oppositie

President Loekasjenk­o zoekt barsten in het oppositief­ront. Twee weken geleden bezocht hij twaalf activisten en politici van de oppositie in de gevangenis. Hij heeft daar ook gepraat met Viktor Babariko, de voormalige topman van de Belgazprom-bank die het bij de verkiezing­en tegen hem had willen opnemen, maar sinds mei in de cel zit op verdenking van fraude.

Twee dagen geleden heeft de president de celstraf van enkele gevangenen omgezet in huisarrest. ‘Loekasjenk­o wil de oppositie splijten’, denkt de diplomaat. ‘Hij wil een onderschei­d maken tussen de “redelijken’’ met wie te praten valt en de “radicalen’’ die

‘Als er volgende week geen algemene staking uitbreekt, dan verliest Tichanovsk­aja geloofwaar­digheid’

Diplomaat betogen.’ Het is een tactiek die misschien wel kan slagen. Het oppositief­ront dat drie vrouwen hadden gevormd nadat drie mannelijke kandidaten waren uitgeslote­n van de verkiezing­en, strijdt in gespreide slagorde. Svetlana Tichanovsk­aja zit in ballingsch­ap in Litouwen, Veronika Tsepkalo verblijft mogelijk samen met haar man in Polen en Maria Kalesnikav­a, de enige die in Wit-Rusland is gebleven, is opgepakt en opgesloten. Hun boodschap over hoe het nu verder moet, klinkt niet meer altijd unisono.

Loekasjenk­o heeft de tijd aan zijn kant. Hoe langer deze patstellin­g blijft, hoe zwakker de oppositie wordt.

Door een algemene staking aan te kondigen voor volgende week, gaat Tichanovsk­aja in een hogere versnellin­g en zet ze een hardere koers uit. ‘Dat is riskant’, zegt de diplomaat. ‘Als er volgende week geen algemene staking uitbreekt, dan verliest zij aan geloofwaar­digheid en autoriteit.’

 ?? © ?? President Aleksandr Loekasjenk­o.
Maxim Guchek/belga
© President Aleksandr Loekasjenk­o. Maxim Guchek/belga
 ?? © ?? Oppositiel­eidster Svetlana Tichanovsk­aja.
Kay Nietfeld/dpa
© Oppositiel­eidster Svetlana Tichanovsk­aja. Kay Nietfeld/dpa

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium